Home Industrii Dr. Max şi-a automatizat depozitul e-Commerce cu o flotă de roboţi mobili autonomi

Dr. Max şi-a automatizat depozitul e-Commerce cu o flotă de roboţi mobili autonomi

Dr. Max şi-a automatizat depozitul e-Commerce cu o flotă de roboţi mobili autonomi

Cu o gamă variată de produse comercializate online şi pentru a putea răspunde zilnic unui volum foarte mare de comenzi, lanţul de farmacii Dr. Max a luat decizia să investească într-un depozit automatizat dedicat segmentului e-Commerce, de unde gestionează peste 25.000 de SKU-uri cu ajutorul unei flote inteligente de roboţi mobili autonomi (AMR).

Platforma de comerţ electronic Dr.Max oferă o gamă largă de produse OTC, cosmetice, dispozitive medicale, suplimente alimentare, dermato-cosmetice, produse pentru mame și copii, produse dietetice și nutriţionale și remedii naturale.

Acesta este motivul pentru care capacitatea de procesare a comenzilor nu mai putea fi făcută în sistem clasic, în special în perioadele de vârf, atunci când vânzările cresc exponenţial.

Aşa cum precizează Sorin David, Supply Chain Manager Dr. Max Romania, investiţia în flota de 100 de roboţi AMR a fost efectuată anul trecut. Roboţii efectuează operaţiuni pe jumătate din suprafaţa centrului logistic, respectiv 5.000 mp.

„Ne-am uitat și la alte soluţii de automatizare, dar în final ca şi tehnologie am ales soluţia AMR oferită de Geek+, care în România lucrează şi cu Decathlon.”

Sistemul de picking utilizează AMR- uri pentru a aduce produsele comandate din locaţiile unde sunt depozitate către staţiile de colectare, de unde sunt preluate de operatori şi ambalate pentru a fi trimise clienţilor finali. Operaţiunile de închidere a comenzilor se desfășoară în cealaltă jumătate a depozitului, unde recent au fost instalate mai multe conveioare inteligente, care permit gestionarea pe staţii a împachetării.

„Noi avem un specific pentru comenzile online, respectiv peste 65% din comenzi sunt Click & Collect. Astfel, pe aceeași destinaţie avem mai multe comenzi, iar împachetarea are două faze: pregătirea comenzii la nivel individual pentru fiecare client, urmată de agregarea acestor comenzi pe aceeași destinaţie. De aceea, utilizarea conveioarelor inteligente este un factor de multiplicare a productivităţii”, a explicat Sorin David.

Revenind la soluţia robotizată, algoritmii și software-ul gestionează grupat cât mai multe produse în cele 64 până la 80 de locaţii de produs pe fiecare raft. În total, 1.100 de rafturi sunt mutate zilnic de cei 100 de roboţi, ceea ce înseamnă peste 80.000 de locaţii prin intermediul cărora sunt gestionate lunar peste 25.000 de SKU-uri.

Flexibilitatea de a adăuga mai mulţi roboţi în flotă pe măsură ce volumul de comenzi creşte a fost un factor cheie în decizia de a automatiza cu soluţiile Geek+.

Avantaje soluţie robotizată Geek+:

  • Productivitate mai mare cu 100%. Asta înseamnă 150-170 de linii/h/picker, comparativ cu 70-75 de linii în configuraţia de picking manual;
  • Acurateţe de 99%. Pickingul se face cu sistemul Put-get-toLight;
  • Densitatea mai mare cu 100% pentru aceeaşi cantitate depozitată.

Soluţii personalizate

Implementarea soluţiilor de software ale partenerilor şi integrarea lor cu cele ale centrului logistic a reprezentat o altă provocare pentru cele două companii.

Astfel, WMS-ul soluţiei robotizate a trebuit să fie personalizat pentru cerinţele lanţului farmaceutic.

„Am avut un blueprint customizat care a fos t dezvoltat timp de trei luni pentru a răspunde cerinţelor noastre și apoi pentru a răspunde interfeţei cu sistemele noastre. De asemenea, propriul nostru WMS a fost modificat pentru a fi interfaţat cu cel al Geek+”, a afirmat Sorin David.

Pe lângă partea de depozit automatizat, prin intermediul unui alt soft, compania gestionează în sistem clasic comenzile pentru produsele cu un grad de rotaţie foarte mare, ceea ce face ca, la momentul actual, să fie utilizate până la trei software-uri de gestiune pentru închiderea unei comenzi.

13 roboţi BD Rowa în hiper-farmaciile Dr. Max

Un alt proiect pe care Dr. Max l-a implementat în România este legat de achiziţia a 13 roboţi BD Rowa pentru depozitarea și eliberarea medicamentelor în farmaciile de dimensiuni mari (Hiper-farmacie).

După cum ne-a explicat Supply Chain Manager-ul Dr. Max Romania, acesti roboţi sunt nişte mini-depozite complet închise în care activează macarale de mici dimensiuni ce depozitează cutii pe rafturi laterale, pe unul sau două culoare în funcţie de dimensiunile farmaciei, iar volumul gestionat este de 10.000-20.000 de unităţi de produs. Acestea practic gestionează comenzile venite de la farmacist sau asistentul de farmacie.

„Dacă produsul se regăseşte în această zonă de depozitare automată, atunci comanda care pleacă de la farmacist sau asistent ajunge în sistem, iar braţul robotizat o pick-uieşte de pe raft și o trimite pe un conveior care ajunge exact la counter-ul de unde a pornit comanda. În acest fel timpii de picking sunt eficientizaţi şi farmacistul se poate concentra pe nevoile pacientilor.”

Cei 13 roboţi BD Rowa sunt prezenţi în hiper-farmaciile Dr. Max din București, Iași, Timișoara, Craiova şi Ploiești.