Home Logistics Depozitare Dunwell, brokeraj industrial bine făcut

Dunwell, brokeraj industrial bine făcut

Dunwell, brokeraj industrial bine făcut

Dacă în urmă cu 5 – 10 ani, piaţa de real estate echivala cu sectorul retail și office, în speţă construcţia de centre comerciale și clădiri de birouri, astăzi sectorul industrial și logistic capătă un nou rol și o atenţie sporită în urmărirea dezvoltării pieţei.

Odată cu creșterea importanţei componentei de real estate în businessuri le chiriașilor, în ultimii trei ani, tendinţă remarcată cu precădere în cazul companiilor de logistică, al retailerilor online, dar și al companiilor producătoare din industria auto, “consultantul de real estate industrial beneficiază în prezent de un loc rezervat în matricea decizională, fiind inclus în întregul proces de selecţie. Aportul acestuia facilitează chiriașului un acces eficient și rapid la toate opţiunile existente sau aflate în stadiul de proiect. În consecinţă, serviciul de consultanţă pentru identificarea spaţiului și a locaţiei potrivite a devenit indispensabil. În urma creșterii cererii de spaţii industriale și a ofertei parcurilor, atât în București, cât și în ţară, am considerat că piaţa a cunoscut o dezvoltare unde ne putem crea o nișă, și astfel a luat naștere Dunwell, o agenţie specializată în brokeraj de real estate industrial” explică Marian Orzu, Managing Partner, Dunwell Romania.

Dunwell a luat fiinţă în urma îmbinării experienţei de peste 18 ani în real estate a celor doi parteneri: Marian Orzu și Daniel Cautiș.

Marian Orzu, Managing Partner, Dunwell Romania

 

Marian Orzu are o vastă experienţă pe segmentul de brokeraj industrial, unde activează încă din 2005, deţinând anterior funcţia de Head of Industrial Department în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE, precum și funcţia de Head of Leasing and Business Development al dezvoltatorului de parcuri industriale CTP.

 

 

 

Daniel Cautis, Managing Partner, Dunwell Romania

Daniel Cautiș și-a început cariera în 2013 pe segmentul de retail & office real estate, specializându-se ulterior în sectorul industrial în echipele agenţiei Colliers International și a dezvoltatorului CTP.

Împreună, cei doi formează echipa celui mai nou jucător de pe piaţa de brokeraj industrial. Dunwell oferă consultanţă de real estate în procesul de identificare și închiriere a unei hale industriale existente sau a unui proiect greenfield built-tosuit către chiriași, fiind vizaţi cu precădere furnizorii de servicii logistice, retaileri tradiţionali și retaileri online, industria FMCG și automotive.

“Valoarea adaugată adusă de către Dunwell se regăsește în adaptarea procesului de tranzacţionare și potrivirea corectă dintre cerere și ofertă. Acţionăm ca single-point-ofcontact, optimizăm timpii de reacţie, prezentăm complet oferta pieţei și asistăm în negocierea comercială astfel încât să finalizăm rapid și cu succes întregul proces. În funcţie de tipul de nevoie ne adaptăm și filtrăm ofertele disponibile pentru a selecta opţiunea potrivită. De asemenea, intermediem tranzacţii de vânzare-cumpărare a terenurilor industriale destinate atât dezvoltatorilor în căutare de oportunităţi pentru noi parcuri industriale, cât și proiectelor proprii de construcţie” spune Daniel Cautiș, Managing Partner Dunwell.

De ce o agenţie specializată pe real estate industrial?

Maturizarea sectorului real estate de retail și office a avut un impact direct proporţional în sectorul industrial doar în ultimii 3 ani, acesta fiind începutul unei consolidări și a unui progres accelerat. Construcţia unor segmente de autostradă în vestul ţării a facilitat noi deschideri de producţii automotive, iar consumul FMCG în creștere a impulsionat dezvoltarea și extinderea parcurilor industriale. Baza cererii din urmă a constat atât în deschiderea noilor centre comerciale în București și orașele secundare & terţiare, cât și în dezvoltarea noilor spaţii de birouri din capitală și orașele secundare, toate acestea stimulând în mod direct segmentul industrial. “Sectorul e-commerce în continuă creștere reprezintă un “catalizator” în plus al dezvoltării sectorului, împreună cu schimbarea și aplicarea legislaţiei de protecţie la incendiu, caz în care chiriașii sunt nevoiţi să se reloce din spaţii vechi, cu autorizaţii în curs de expirare, în locaţii moderne, cu instalaţii de sprinklere și autorizatii valide. Toate aceste schimbări și evoluţii au condus către o creștere rapidă, cu numeroase procese de tranzacţionare ce pot fi acoperite în mod specializat de o agenţie axată pe acest segment de real estate industrial.”

Perspective pentru 2018

Pentru 2018, Dunwell are în plan extinderea echipei și consolidarea imaginii și poziţiei pe piaţa din România prin dezvoltarea portofoliului de tranzacţii încheiate, piaţa oferind numeroase oportunităţi de creștere în acest moment. Dacă în urmă cu 3 ani rata de neocupare a spaţiilor logistice și industriale era în jur de 15%, în prezent acesta se află sub 3% și cererea depășește oferta, la final de 2017 stocul de spaţii modern depășind cifra de 3 milioane metri pătraţi potrivit ultimilor estimări. “Astfel, dezvoltatorii închiriază parcurile încă din faza de proiectare și preconstrucţie, optând pentru variante rapide de ridicare și construcţii speculative. În Timișoara, după ce VGP și-a extins parcul, CTP își construiește a 2-a locaţie și WDP o inaugurează pe prima, ultimii doi menţionaţi aflându-se într-o expansiune continuă. CTP își extinde parcul din Pitești și ambele din București (KM13 și KM23 al A1), a achizitonat două proiecte în zona de vest a capitalei (pe DNCB) și demarează lucrările unei noi locaţii în Cluj. Cu același apetit, WDP închiriază 100% parcul nou din București (nord), achiziţionează o locaţie pe DNCB (vest), extinde locaţia din Cluj și se pregătește să livreze noi proiecte în Oradea și Roman. Observăm o cerere și un interes în creștere pentru regiunea Moldovei, zonă cu potenţial de dezvoltare și lipsită de spaţii clasa A, unde dezvoltatorul român TRC are în plan construcţia unui parc în Bacău, fiind următorul lor pas după finalizarea cu succes a proiectului din Cluj. În București, fondul de investiţii P3 și-a mărit parcul și se pregătește de următoarea fază de extindere, iar noul dezvoltator MLP Group și-a anunţat intenţiile prin achiziţia unui teren de 19 ha pe DNCB (vest). Totodată, în paralel cu dezvoltarea parcurilor industriale, observăm și o creștere a interesului retailerilor de a deţine locaţii proprii, proiecte aflate în curs de derulare regăsindu-se atât în București, cât și în ţară.

În consecinţă, ne aflăm într-o perioadă de progres, în care dezvoltatorii au înţeles piaţa, urmăresc chiriașii și construiesc sau achiziţionează terenuri noi, în locaţii învecinate sau în alte orașe cu potenţial. În acest sens, piaţa capătă o nouă dimensiune și maturizare, stimulată de cerere și spiritul competitiv al dezvoltatorilor” explică Marian Orzu.