Home Industrial Elis Pavaje investeşte în sustenabilitate şi economiseşte 12% din reciclarea betonului

Elis Pavaje investeşte în sustenabilitate şi economiseşte 12% din reciclarea betonului

Elis Pavaje investeşte în sustenabilitate şi economiseşte 12% din reciclarea betonului

Elis Pavaje economisește până la 12% din reciclarea betonului rezultat din producție, iar proporția de materiale reciclate este în creştere. Producătorul român își orientează investiţiile tot mai mult către soluţii sustenabile.

Reciclarea produselor din beton nu este o idee nouă şi devine din ce în ce mai importantă datorită potențialului mare de reducere emisiilor de CO2 şi de economisire a resurselor valoroase, arată compania într-un comunicat remis Intermodal & Logistics. Domeniul construcțiilor produce o cantitate enormă de deşeuri, iar Elis Pavaje a investit în procese prin care să îl valorifice ca o resursă viabilă. Astfel, o mare parte din moloz ajunge ca substrat în construcție drumurilor, asigurând stabilitatea infrastructurii.

“Cu cât e mai mică distanța dintre șantierul de demolare şi locul de refolosire, cu atât se economisește mai mult, nu doar din materiile prime, ci şi din transport”, arată compania.

O soluție mai recentă pentru refolosirea betonului este concasarea şi reintroducerea în procesul de producție. Pavelele din beton reciclat trec printr-un control al calității prin care se stabilește potențialul lor de a fi reciclate. Sortarea arată dacă sunt respectate valorile limită admise pentru impurități, caz în care stabilitatea produselor ar fi pusă în pericol. Betonul concasat se amestecă cu nisip, apă şi ciment pentru a forma produse noi din beton. Prelucrarea este aceeaşi ca la betonul convențional.

Pavajul ecologic din materiale reciclabile este o alternativă economică care se aliniază normelor europene.

“În calitate de jucător important în industrie, ne confruntăm mereu cu noi provocări. Protecția mediului şi creşterea durabilă au devenit obiective la care Elis Pavaje caută să se alinieze. Doar proiectele inovatoare cu perspectivă economică şi ecologică aduc succes pe termen lung pentru compania noastră, comunitate noastră şi mediu”, a declarat Ovidiu Popa, Director Cercetare-Dezvoltare Elis Pavaje.

Sustenabilitatea, o direcţie asumată

În fabricile Elis Pavaje, materiile prime sunt acum economisite cu până la 12% în timpul producției, conservând astfel resursele locale. Pentru menținerea unui anumit standard de calitate, compania exploatează doar betonul rezultat din producția proprie, de exemplu din curățarea utilajelor sau din produse finite necorespunzătoare dimensional, crăpate sau sparte pe linia de producție. Astfel, se păstrează controlul asupra componentelor materialului de reciclare în combinații testate.

Căutăm în permanenta rețete noi, fie cu materiale alternative, compoziții noi sau procese de producție inovatoare. Făcând acest lucru, urmărim întotdeauna un obiectiv comun: produse si mai durabile, care sunt fabricate într-un proces prietenos cu resursele şi ecologic”, a mai spus Ovidiu Popa.

Pe lângă reciclare, compania a implementat panouri solare, generatoare de energie verde în toate fabricile sale şi a investit în achiziția de mașini electrice.