Ghidul RO e-Transport: informații esențiale pentru companii
Ministerul Finanțelor și ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul național e-Transport. Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul naţional ale bunurilor cu risc fiscal ridicat şi transporturile rutiere internaţionale de bunuri.
Practic, operatorii de transport sunt obligați să transfere, pe toată durata traseului, datele curente de poziționare ale vehiculului în Sistemul RO e-Transport.
Cine are obligația declarării în Sistemul RO e-Transport?
Obligaţia declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine următorilor utilizatori:
- furnizorului din România, în cazul tranzacţiilor interne;
- operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat deţinute şi transportate între locul de încărcare şi locul de descărcare, situate pe teritoriul naţional.
Obligaţia declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul internaţional de bunuri revine următorilor utilizatori:
- destinatarului înscris în declaraţia vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declaraţia vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operaţiunilor de import sau export, după caz;
- beneficiarului din România, în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri;
- furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
- depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât şi pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul naţional din una sau mai multe partide de bunuri.
Obligațiile transportatorului rutier:
- să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport
- să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit
- să pună la dispoziția conducătorului auto codul UIT3 primit, care este generat de Sistemul RO e-Transport, prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri.
Ce transporturi sunt monitorizate în sistemul RO e-Transport
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Termenul de valabilitate al codului UIT
În vederea generării codului UIT, utilizatorul poate declara în Sistemul RO e- Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv punerea efectivă în mişcare a vehiculului, după caz.
Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri, precum şi în cazul operaţiunilor comerciale prevăzute la art. 2 pct. 9 lit. g) şi j) din OUG nr. 41/20228, începând cu data declarată pentru începerea transportului.
Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia este interzisă.
Sistemul RO e-Transport în cazul transportului intermodal
În cazul unui transport de bunuri internațional (achiziții intracomunitare de bunuri și assimilate acestora), transport care nu intră printr-un punct rutier de frontieră (denumit transport intermodal), utilizatorul alege la secțiunea Locul de start, opțiunea ADR (Traseul rutier începe într-un loc de pe teritoriul național, altul decât PTF) și pentru locul de descărcare utilizatorul alege opțiunea ADR (Traseul rutier se finalizează pe teritoriul național).
Vă confruntați cu situații speciale sau aveti întrebări la care ghidul RO e-Transport nu răspunde? Vă rugăm să completați acest chestionarul Intermodal&Logistics pentru a putea redirecționa toate aceste spețe către autoritățile competente.