Home Logistics Green Logistics GreenWEEE a reciclat 150 000 de echipamente cu ecran plat într-un an

GreenWEEE a reciclat 150 000 de echipamente cu ecran plat într-un an

GreenWEEE a reciclat 150 000 de echipamente cu ecran plat într-un an

GreenWEEE, lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice în România a reciclat 150.000 de televizoare și echipamente cu ecran plat în primul an de la deschiderea liniei de reciclare pentru ecrane plate, singura din Europa Centrală și de Est.

În mai 2020, GreenWEEE a instalat, în urma unei investiții de 500,000 euro, prima linie de reciclare pentru ecrane plate – LCD, plasmă și LED. Linia permite tratarea a peste 2500 tone/ an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate și este conformă cu B.A.T (Cele mai bune tehnologii disponibile).

 ”Tehnologia este în continuă evoluție, punând la dispoziția noastră echipamente din ce în ce mai complexe, dar care au și un conținut de substanțe periculoase. Din acest motiv trebuie să găsim variante sigure și responsabile atunci când aceste echipamente nu mai sunt funcționale. Linia de reciclare echipamente cu ecran plat este o soluție de economie circulară, materialele rezultate în urma procesului tehnologic fiind introduse și folosite de alte industrii, ca materii prime secundare”, a declarat Marius Costache, Director General GreenWEEE.

 Ecranele plate – LCD, plasmă și LED conțin beriliu, cadmiu, plumb, mercur și alte substanțe periculoase, fiecare dintre acestea putând prezenta riscuri pentru sănătatea umană. Reciclarea corectă este obligatorie pentru a asigura siguranța pentru mediul înconjurător.

Pentru că LCD-urile conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se concentrează pe extragerea substanțelor și materialele periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

Compania asigură o reciclare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Green WEEE își desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un număr de peste 400 de angajați și o investiție totală de 25 milioane de euro.