Home Logistics Depozitare Güntner a adus conceptul planted plant la Sibiu

Güntner a adus conceptul planted plant la Sibiu

Güntner a adus conceptul planted plant la Sibiu

La finalul anului 2019, Grupul Güntner a inaugurat o nouă fabrică în Sibiu și odată cu aceasta, a introdus un concept unic în producţia industrială , acela de “planted-plant”.

Amplasată în Zona Industrială Vest, fabrica, cea mai mare a grupului german, pune starea de bine a angajaţilor în centrul dezvoltării sale. Fiecare detaliu a fost proiectat pentru a crea un mediu plăcut și productiv. Grădina botanică ce include peste 7.000 de plante, din 100 de specii de pe 3 continente se îmbină cu designul architectural ce optimizează lumina natural în spaţiul de lucru, creând o simbioză perfectă între natură și tehnologie.

Construită într-un timp record de doar 8 luni, megafabrica Güntner are o suprafaţă de producţie de 30.000 mp pe un site ce acoperă 7 hectare. Inovaţia nu se oprește doar la acest concept, producătorul german integrând tehnologii și automatizări în producţie și logistică, cum ar fi inteligenţa artificială sau roboţi industriali mobili.

Într-un interviu pentru Intermodal& Logistics, domnul Klaus Wittek, COO – Director Executiv Güntner ne-a oferit detalii nu doar despre conceptul unic adus la Sibiu, dar și despre rolul sustenabilităţii în strategia de business a companiei sau utilizarea inteligenţei artificiale în producţie.

■ Intermodal & Logistics: Aţi introdus la Sibiu un concept inovator pentru Grupul Güntner, acela de “Planted Plant”. Intenţionaţi să implementaţi acest concept în alte unităţi de producţie din cadrul grupului?

Klaus Wittek, COO – Director Exectiv Güntner

■ Klaus Wittek: Da, intenţionăm să lansăm acest concept și în alte unităţi ale grupului Güntner, dar mai întâi ne dorim să învăţăm din proiectul deja existent, să vedem ce trebuie să îmbunătăţim și care va fi următoarea etapă a proiectului.

În a doua jumătate a acestui an vom începe implementarea conceptului “planted plant” și în cadrul primei unităţi de producţie din Sibiu.

■ Intermodal & Logistics: Obiectivul principal al introducerii acestui concept a fost starea de bine a angajaţilor. Există și alte beneficii pe care le aduce?

■ Klaus Wittek: Sunt ferm convins că aduce efecte positive asupra angajaţilor, dar și pentru cultura noastră și mediul de lucru, cum cooperăm și cum ne simţim. În ultimele săptămâni, am văzut mai mulţi oameni din birouri în zona de producţie, mai multă implicare din partea angajaţilor și atmosfera de lucru este mult mai pozitivă.

■ Intermodal & Logistics:  În cadrul unităţii II din Sibiu veţi utiliza în zona de logistică sisteme intralogistice autonome, cum ar fi roboţi mobili industriali. Ne puteţi oferi exemple de alte tehnologii și automatizări implementate în unitatea de producţie din Sibiu? Ce beneficii aduc aceste tehnologii în termeni de productivitate și eficienţă?

■ Klaus Wittek: Deja am dezvoltat în cadrul unităţii I un sistem de transport automat astfel încât cărucioarele să poată muta unităţile în producţie de la o staţie de lucru la alta. În termeni de productivitate și eficienţă, cele mai mare beneficia sunt generate de faptul că un sistem intelligent decide secvenţa și mișcările corecte pe baza unor algoritmi matematici.

În această zonă, am îmbunătăţit timpii cu mai mult de 40% în ultimii doi ani în timp ce volumele au crescut cu mai mult de 15% pe an.

■ Intermodal & Logistics: De asemenea, utilizaţi inteligenţa artificială în interiorul fabricii. Cum estimaţi că va influenţa integrarea acestor sisteme în fluxul de producţie, eficienţa și productivitatea unităţii de producţie?

■ Klaus Wittek: Lucrăm în prezent la un proiect cu un sistem AI pentru a îmbunătăţi algoritmul sistemului automat de transport în unitatea I și timpii totali. Ne-am dat seama că am atins limita cu sistemele IT existente. Astăzi, există mai multe cerinţe în ceea ce privește variaţia produselor și o cerere mult mai mare pentru flexibilitate în producţie. Pentru a răspunde acestor cerinţe este nevoie de noi tehnologii, ca de exemplu utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială.

■ Intermodal & Logistics: Reprezintă inteligenţa artificială viitorul în producţie? Care este opinia dumneavoastră?

■ Klaus Wittek: Cred că sistemele AI vor avea un impact uriaș asupra sistemelor de producţie în viitor. În următorii ani, industria va avea mai multă experienţă și înţelegere în a vedea unde este nevoie de integrarea sistemelor AI.

■Intermodal & Logistics: Pentru ca lucrătorii din fabric să opereze aceste sisteme și tehnologii, de ce abilităţi au nevoie? Ce tip de pregătire le oferiţi angajaţilor?

■ Klaus Wittek: Pentru a ne face munca mai eficientă și precisă, încurajăm angajaţii să aibă mintea deschisă, să adopte noile sisteme și tehnologii și să înţeleagă contribuţia acestora în procese. Strategia noastră este să avem angajaţi foarte bine pregătiţi pe fiecare segment și department din companie, și de aceea investim în evaluarea și dezvoltarea continuă a echipei noastre.

■ Intermodal & Logistics: Ce rol are sustenabilitatea în viitoarea stategia de business a Grupului Güntner? Ce initiative aveţi în direcţia asigurării unui supply chain sustenabil al companiei?

■ Klaus Wittek: Utilizarea atentă a resurselor și conștientizarea responsabilităţii faţă de mediu reprezintă cheia, dar și factori constanţi în modelarea unor practici de business sustenabile. Aplicăm această filozofie zilnic prin eforturi continue pentru a reduce impactul produselor noastre asupra mediului. Ca exemple de viitoare dezvoltări în această direcţie trebuie amintite digitalizarea, dezvoltarea continuă a furnizorilor și controlul complex al proceselor logistice.