Home Industrii Cât de afectate sunt lanțurile de aprovizionare din industria farmaceutică de COVID-19?

Cât de afectate sunt lanțurile de aprovizionare din industria farmaceutică de COVID-19?

Cât de afectate sunt lanțurile de aprovizionare din industria farmaceutică de COVID-19?

Potrivit datelor unei analize a DHL Consulting, ca urmare a pandemiei COVID-19 costurile cu aprovizionarea au crescut cu aproximativ 40%.

23% dintre profesioniști se declară extrem de îngrijorați în ceea ce privește decalajele între cerere și aprovizionare în lanțurile logistice din industria farmaceutică. Schimbarea comportamentului consumatorilor și limitarea exporturilor au generat presiuni suplimentare în industria farmaceutică.

Cererea pentru o serie de medicamente ce au fost utilizate în protocoalele de tratare a infecțiilor cu noul coronavirus – cele anti-reumatice, ce au ca substanță activă sulfatul de hidroxiclorochină (Plaquenil) a crescut cu 260%, în timp ce cererea pentru medicamentele anti-malarie pe bază de  clorochinină a crescut cu 3.000%, iar cererea pentru azitromicină, un antibiotic a crescut cu 170%.

63 de state la nivel mondial au impus restricții de export pentru o serie de medicamente și consumabile medicale de la începutul anului 2020.

Măsuri pentru creșterea rezilienței în lanțul de aprovizionare

Pe termen scurt DHL Consulting recomandă:

  • Creșterea capacității disponibile pentru a răspunde cererilor
  • Schimbarea modurilor de transport și a rutelor
  • Monitorizarea furnizorilor pentru a menține nivelul de stoc de siguranță
  • Introducerea unui model decizional agil și flexibil

Pe termen lung se impune crearea unei vizibilități end-to-end în timp real; identificarea și contractarea unor noi furnizori; scurtarea lanțului de aprovizionare și identificarea de furnizori în apropierea unităților de producție; alinierea planurilor de contingență cu autoritățile locale.