Marvicon promovează siguranţa în transportul rutier de marfă
În Europa, camioanele transportă aproape 80% din mărfurile ce se deplasează pe uscat, aproximativ 6,5 milioane de camioane fiind în circulaţie la nivelul UE la finalul anului 2023.
Cu toate acestea, industria se confruntă cu un deficit accentuat de șoferi de camion, din diferite cauze: factori demografici, probleme de formare și calificare, condiţii de muncă dificile, facilităţi inadecvate pentru șoferi și gradul ridicat de risc pe care îl presupune profesia, ceea ce o face mai puţin atractivă pentru tinerele generaţii.
Șoferii de camion se confruntă cu numeroase riscuri și provocări, mai ales când vine vorba de siguranţa lor și a mărfurilor, punctează Zsolt Kondor, Director Comercial Marvicon, amintind de oboseală, lipsa de somn, stres și presiunea timpului printre altele.
“Șoferii de camion tind să aibă un program de lucru extins și să conducă pe distanţe mari, ceea ce poate duce la oboseală și somn insuficient. Acest lucru poate afecta capacitatea lor de a fi atenţi și reactivi la volan, crescând riscul de accidente. Mai mult, soferii de camion sunt adesea supuși la presiunea de a livra mărfurile la timp. Această presiune poate duce la stres și poate îi poate determina să încalce regulile de siguranţă sau să conducă mai agresiv pentru a-și îndeplini sarcinile.
În plus, tehnologia modernă, cum ar fi telefoanele mobile și sistemele de divertisment din vehicule, le pot distrage atenţia șoferilor și îi pot face să își abată atenţia de la drum, fiind un factor major de risc pentru siguranţa rutieră.De asemenea, incidentele de securitate și furtul mărfurilor din camioane sunt des întâlnite pe șoselele europene, punând în pericol viaţa șoferilor.”
Conform TAPA, doar în luna aprilie 2024 în UE au fost raportate peste 9.000 de incidente de securitate, cu o valoare totală a pierderilor de peste 564 milioane euro.
“În unele cazuri, infractorii pot viza camioanele cu mărfuri valoroase sau ușor de revândut sau chiar rezervoarele de combustibil ale camioanelor pentru a fura combustibilul. Aceștia pot acţiona în diverse moduri, inclusiv prin jefuirea camionului în timp ce acesta este în mișcare sau în timpul opririlor la pauze sau staţii de odihnă,” afirmă Florin Mihăilă, Team Leader Planning Containers Marvicon, amintind și de faptul că în zonele cu criminalitate ridicată sau pe traseele izolate, există riscul ca șoferii să fie implicaţi în ambuscade.
Instruirea adecvată a șoferilor, vitală pentru siguranţă
Având în vedere rolul vital al transportului rutier de marfă pentru economia europeană, formarea și instruirea adecvată a șoferilor și personalului din industrie este esenţială pentru siguranţa oamenilor și a mărfurilor transportate, spune directorul comercial al Marvicon.
De aceea, protocolul de siguranţă al companiei le impune șoferilor evitarea opririlor în locuri izolate sau neiluminate, comunicarea regulate cu dispecerii sau echipele de logistică pentru a raporta orice situaţii de risc, precum și utilizarea dispozitivelor de securitate, cum ar fi sistemele de monitorizare a vehiculului sau sistemele suplimentare de securizare a remorcilor/containerelor. De asemenea, șoferii trebuie să respecte regulile de siguranţă și protocoalele de urgenţă stabilite.
Acestea au fost elaborate în urma consultării tuturor departamentelor Marvicon, pentru a fi eficiente din toate punctele de vedere, începând de la asigurarea securităţii corporale, morale și legale a angajaţilor și culminând cu protecţia clienţilor și a mărfurilor acestora.
“În plus, ne-am dori ca autorităţile locale și guvernele să adopte măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea rutieră și pentru a combate infracţiunile de acest gen, prin creșterea patrulării pe drumuri și prin implementarea unor strategii de prevenire a criminalităţii. Totodată, o mai bună monitorizare a parcărilor poate reduce furturile”, punctează Zsolt Kondor.
Tehnologia, instrument vital în siguranţa în transportul rutier de marfă
Tehnologiile moderne joacă un rol semnificativ în îmbunătăţirea siguranţei în transportul rutier de mărfuri, oferind soluţii pentru monitorizarea și gestionarea riscurilor.
“Sistemele avansate de asistenţă pentru șoferi (ADAS) includ o gamă largă de tehnologii, cum ar fi avertismente de coliziune, frânare de urgenţă automată, asistenţă la menţinerea benzii de rulare și controlul adaptiv al vitezei.
Pentru a minimiza aceste riscuri și provocări, este important ca șoferii de camion să respecte regulile de siguranţă rutieră, să conducă defensiv, să se odihnească suficient și să fie conștienţi de condiţiile de drum și de trafic. Marvicon oferă instruire periodică adecvată și promovează practici sigure de lucru,” explică Florin Mihăilă.
“Safety on the road” a campaign by MARVICON – campanie pentru promovarea siguranţei circulaţiei
În luna aprilie, Marvicon a derulat „Safety on the road”, o acţiune întreprinsă în parteneriat cu autorităţile locale din judeţul Bihor, Poliţia Română și ISU Bihor ce a avut ca obiectiv promovarea siguranţei circulaţiei în școli și licee.
Prin acest proiect, spune Zsolt Kondor, Marvicon și-a propus să contribuie la îmbunătăţirea cunoștinţelor copiilor privind siguranţa pe drumurile publice și să contribuie la reducerea accidentelor cauzate de neatenţia pietonilor. În 2024 campania a inclus elevii Liceului Teoretic Ady Endre din Oradea, liceului Betel și Școlilor Gimnaziale Uileacu de Beiuș și Tileagd.
“Am început anul trecut acest proiect și am reușit să organizăm eveneimente comune la două școli și două licee din Oradea și judeţul Bihor. În cadrul proiectului, încercăm să îi facem pe copii conștienţi de riscurile ce pot apărea în circulaţia de zi cu zi. Alături de reprezentanţii Poliţiei și ai ISU Bihor le oferim informaţii legate de regulile de circulaţie și regulile de prevenţie, punem în practică tehnicile de prim ajutor, Proiectăm un filmuleţ cu cele mai importante elemente de luat în calcul, explicăm, răspundem la întrebările lor și apoi le oferim ocazia să urce într-un camion, să stea pe scaunul șoferului și să experimenteze personal “unghurile moarte.”, explică Directorul Comercial al Marvicon.