Home Advice Modificări ale legislației vamale începând cu 1 noiembrie 2013

Modificări ale legislației vamale începând cu 1 noiembrie 2013

Începând cu 1 noiembrie 2013, România va aplica direct legislația vamală comunitară, iar companiile românești implicate în comerțul internațional vor trebui să se conformeze noilor prevederi, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță și audit KMPG.

Prima etapă în modernizarea legislației vamale, care includea și anumiți pași în direcția unei uniformizări a administrării acesteia și a creării unei administrații vamale unice europene, a fost încheiată în 2008.

“Cea de-a doua etapă va începe cu data de 1 noiembrie 2013, când cel mai probabil proiectul de reformare a Codului Vamal Modernizat (așa numitul Cod Vamal al Uniunii Europene), care a fost aprobat deja de Parlamentul European, va intra în vigoare” declară specialiștii KMPG.

Potrivit ultimelor estimări făcute la nivelul Comisiei Europene, termenul limită pentru aplicarea integrală a Codului Vamal al Uniunii Europene este preconizat până la sfârșitul anului 2019.

Legislația vamală modernizată introduce simplificări vamale (esențială fiind introducerea declarării electronice a bunurilor și comunicarea on-line între agenții economici importatori / exportatori și autorități) și unificarea modului de aplicare a acesteia de către cele 28 de administrații vamale.

Valentin Durigu, Senior Manager în Departamentul de Impozite Indirecte al KPMG Romania recomandă companiilor implicate în comerțul internațional să profite de răgazul oferit prin reformarea Codului Vamal Comunitar și să se asigure că, în perioada care urmează, adoptă măsurile necesare pentru a-și dezvolta sistemele informatice la nivelul cerut de conceptul de e-customs, sisteme care trebuie să fie inter-operabile cu cele ale administrației vamale.

De asemenea, potrivit Codului Vamal al Uniunii Europene, criteriile impuse în prezent pentru acordarea, de către autoritatea vamală, a statutului de operator economic autorizat (AEO), vor deveni obligatorii pentru orice companie care va solicita obținerea unei autorizații vamale (de exemplu autorizația pentru aplicarea regimului de perfecționare activă) un motiv în plus să se pregătească în vederea obținerii acestei autorizații.