Home Logistics PwC: 37% dintre afaceri și-au întrerupt total sau parțial activitatea, 27% vor apela la șomajul tehnic

PwC: 37% dintre afaceri și-au întrerupt total sau parțial activitatea, 27% vor apela la șomajul tehnic

PwC: 37% dintre afaceri și-au întrerupt total sau parțial activitatea, 27% vor apela la șomajul tehnic

Efectele pandemiei COVID-19 se fac simțite în economia românească. Potrivit unui studiu efectuat de către compania de consultanță PwC la finalul lunii martie, 37% dintre companiile chestionate și-au întrerupt total sau parțial activitatea după declararea stării de urgență pe fondul pandemiei COVID-19, 20% și-au restrâns activitatea, iar 27% afirmă că vor apela în mod cert la șomajul tehnic.

“ […] Companiile doresc să își păstreze angajații și să reducă efectele negative asupra acestora. Din păcate, soluțiile sunt limitate și dificil de anticipat într-un climat imprevizibil care duce la scăderea neașteptată a veniturilor într-un termen foarte scurt. Efectul crizei este unul de domino, afectând tot mai mult industrii. Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie să continue monitorizarea foarte atentă a problemelor ca să reacționeze la timp cu alte măsuri de sprijin și, astfel, să salveze cât mai multe companii și angajații acestora”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.

Studiul a inclus întrebări referitoare la întreruperea totală sau parțială a activității, restrângerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri și capacitatea de a plăti salariile.

91 de companii din diferite sectoare precum bunuri de larg consum, auto (producție și distribuție), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producție, utilități, distribuție), distribuitori (retail & logistică), servicii externalizate.

Conform răspunsurilor:

  • 19% au întrerupt total activitatea
  • 18% au întrerupt parțial activitatea
  • 19% nu au întrerupt activitatea, estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25% și au capacitatea de a plăti salariile
  • 10% nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% și nu au capacitatea de a plăti salariile
  • 20% și-au restrâns activitatea, iar afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%
  • 14% nu preconizează o scădere a cifrei de afaceri.

De asemenea, 19% din companii au implementat munca la domiciliu obligatorie pentru toți angajații, iar 27% dintre companiile cărora specificul activității nu le permite munca de la domiciliu și ale căror afaceri sunt afectate negativ declară că vor aplica cu siguranță prevederile privind șomajul tehnic.

”Angajatorii caută diferite metode de reducere a costurilor pentru a se menține pe piață. Totuși, în acest moment doar 11% iau în calcul concedierile și majoritatea caută alte variante pentru a-și păstra angajații, cum ar fi încurajarea concediului de odihnă sau a concediului fără plată parțial, oprirea sau reducerea programelor de training, sistarea angajărilor, eliminarea sau reducerea beneficiilor neobligatorii ori reducerea programului de lucru”, a spus Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC România.

Potrivit studiului aproape 30% dintre cei chestionați anticipează că vor avea capacitatea să plătească salariile în următoarele trei luni, în timp ce 42% nu au încă estimări în acest sens.