Home Intermodal În ce stadiu se află proiectul terminalului intermodal Sebeș?

În ce stadiu se află proiectul terminalului intermodal Sebeș?

În ce stadiu se află proiectul terminalului intermodal Sebeș?

Reușind de-a lungul timpului să atragă investitori străini precum Star Transmission și Star Assembly, parte a grupului german Daimler, Kronospan, Albalact, parte din grupul Lactalis, Transavia, HS Timber Productions, VCST, Bosch Rexroth, Savini Due, DN Agrar, Solina și alții, județul Alba este printre puţinele zone din România care a reuşit să aibă investiţii străine de peste 1 miliard de Euro.

În 2019, ADR Centru împreună cu Primăria Sebeș și Primăria Alba prezentau un nou proiect pentru un terminal intermodal amplasat în Sebeș, situat în zona industrială, în imediata vecinătate a traseului autostrăzii A1 și a platformei industriale a orașului.

Proiectul se află încă în faza de studiu de prefezabilitate, însă reprezentanții locali fac demersuri importante pentru realizarea acestuia.

În cursul lunii iunie 2020, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a solicitat o serie de întâlniri de lucru la Guvernul României, pentru a obține sprijin în realizarea celor mai importante proiecte de investiții în Sebeș, printre care și construcția terminalului intermodal.

Am abordat tema deja cunoscută a proiectului de infrastructură privind construirea terminalului intermodal de la Sebeș, demers susținut de partenerii noștri de la ADR Centru și de toți agenții economici care desfășoară activități industriale în zona noastră și care au condus la prestigiul economic al Sebeșului”, a declarat primarul Dorin Nistor. „De asemenea, am continuat discuția cu ministrului fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș. Intermodalul de la Sebeș va avea o capacitate de cca 2.750.000 tone/an și un ritm de creștere a gradului de utilizare de cca 4,5-5% anual. Municipiul Sebeș va formula o cerere pentru elaborarea studiului de fezabilitate aferent proiectului, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), parcurgând apoi toți pașii concreți pentru ca acest amplu concept să prindă viață, la Sebeș”.

Nodul intermodal a fost dimensionat, într-o primă etapă, la o capacitate totală nominală  de cca 2.750.000 tone/an, din care capacitate de utilizare în primul an: 1.920.000 tone. Aceste capacități rezultă din următoarele informații cuprinse în studiul de piață: total cantitate transportată cu trenul – 2,081 milioane tone pe an, iar total cantitate transport auto – 1,713 milioane tone pe an.

Valoarea totală a investiție, conform studiului de pre-fezabilitate este de  111.611.353 milioane lei fără TVA (aproximativ 23 milioane euro).

Varianta de finanțare, cât și etapizarea finanţării în funcție de modalitatea de finanţare recomandată de către consultanți este, în ordine, următoarea:

 • finanțare prin modalitatea CEF TRANSPORT – contribuție 85% UE;
 • finanțare prin modalitatea POIM – 50%;
 • finanțare prin modalitatea CEF TRANSPORT – contribuție 20% UE plus credit BEI.

Terminalul intermodal Sebeș – date tehnice

 • lungime totală cale ferată ce deservește investiția 1,70 km, din care 500 m este pe două fire;
 • drum de acces la autostradă, cu 2 benzi, lățime de 7 m, lungime aproximativ 2 km;
 • suprafețe betonate: platforme auto și parcări în incintă –  444 mp, din care:
 • suprafață parcare pentru 120 de tiruri gata de expediere și 60 în așteptare, total 180 de locuri amenajate pentru parcarea de tiruri -10.800 mp;
 • parcare pentru personal cca 40 locuri -1.200 mp;
 • platforme depozitare containere (cu posibilitate de depozitare stive pe 3 nivele suprapuse, în total aproximativ 210 containere) -16.200 mp;
 • circulații trafic greu – 21.244 mp;
 • aria: aproximativ construcții de deservire – 4.756 mp;