Home Logistics Staufen AG: Peste 50% dintre companii nu vor reveni la activitatea normală înainte de finalul anului

Staufen AG: Peste 50% dintre companii nu vor reveni la activitatea normală înainte de finalul anului

Staufen AG: Peste 50% dintre companii nu vor reveni la activitatea normală înainte de finalul anului

Restricțiile impuse de autorități în întreaga lume pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus se transformă într-un test de anduranță la stres pentru industrie. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de compania de consultanță în management STAUFEN AG, 56% dintre companii estimează că nu vor putea să reia activitatea în condițiile de dinainte de izolare până cel puțin la finalul acestui an sau chiar în cursul următorului an.

Însă, conform datelor rezultate în urma intervievării a peste 730 de companii din Germania, SUA, China, Brazilia, Mexic, Elveția, Italia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia și România, 7% dintre respondenți se tem că nu vor avea capacitatea și lichiditățile necesare pentru a rezista atât de mult.

“Restricțiile introduse pentru a proteja populația au lăsat urme adânci în economiile din întreaga lume și vom continua să resimțim consecințele pentru multă vreme,” declară Wilhelm Goschy, Membru al Consiliului Director al Staufen AG.

Studiul “New start after the 2020 shutdown” (n.red Noul început după închiderea din 2020) a fost realizat simultan pe patru continente în luna aprilie și evidențiază potențialul pentru un nou început. În același timp, arată că trendul descendent are un efect ce trece dincolo de granițele unui singur stat.

“Chiar și în timpul crizei financiare din 2008, a devenit foarte clar că șocurile majore nu se limitează la piețe individuale. În economia globalizată cu lanțuri de aprovizionare internaționale, o criză de asemenea amploare nu poate fi oprită la granițele naționale, așa cum nu poate fi oprit nici un virus,” explică Goschy.

Cele mai multe companii estimează că vor simți cu siguranță efectele crizei curente până la finalul anului. Cu toate acestea, 16% dintre companii se arată mai optimiste și preconizează reluarea producției la capacitatea de dinainte de criză până la finalul lunii iunie, iar 18% dintre respondenți speră că acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii august. “Unele companii s-au dovedit a fi destul de reziliente în crize. Potrivit datelor studiului, oprirea activității nu a avut nici un efect asupra operațiunilor curente pentru una din zece companii. Un alt aspect pozitiv este că nici unul dintre participanți nu au declarat că doresc să renunțe la producție complet,” afirmă Wilhelm Goschy.

Cea mai mare provocare pentru companii, în prezent, este comportamentul defensiv al cumpărătorilor. 62% dintre participanții la sondaj au declarat că lipsa cererii este unul dintre principalele obstacole pentru reluarea rapidă a operațiunilor companiei. Restricțiile legate de călătorii reprezintă al doilea cel mai mare obstacol pentru 48% dintre companii.

Companiile agile dețin un avantaj competitiv pentru reluarea activității, este de părere Wilhelm Goschy, întrucât acestea își pot adapta producția mai ușor la noua cerere. “Lecția care trebuie învățată din pandemia coronavirus este că, în ciuda celor mai importante modele de previzionare, companiile trebuie să fie pregătite pentru șocuri neprevăzute în lanțurile de aprovizionare și cele venite din partea clienților. Asigurarea unei poziții de piață rezistentă la criză poate fi realizată cu success doar dacă întregul lanț de aprovizionare este organizat într-o manieră agilă și flexibilă.“


Staufen este o companie internațională de consultanță de Lean Management, concentrându-se în special pe optimizare de procese și management bazate pe principiile Lean.

Compania oferă servicii precum Coaching, Lean Leadership, Shop Floor Management, ValueStreamer®, Hoshin kanri – definirea obiectivelor, Honcho – crearea de structură și menținerea standardelor, Kata – îmbunătățirea ca rutină de management.