Home Intermodal Trafic de marfă record în 2021 pentru Aeroportul Ferenc Liszt din Budapesta

Trafic de marfă record în 2021 pentru Aeroportul Ferenc Liszt din Budapesta

Trafic de marfă record în 2021 pentru Aeroportul Ferenc Liszt din Budapesta

Volumul de mărfuri manipulate pe  Aeroportul Internațional Ferenc Liszt din Budapesta a crescut cu 19,3%, la 39.529 tone în primul trimestru al acestui an față de aceeași perioadă a anului precedent și este cel mai solid trimestru din istoria aeroportului.

În martie au fost manipulate 14.904 de tone, ceea ce reprezintă cel mai mare trafic lunar de mărfuri de pe aeroportul din Budapesta, iar volumul de marfă ar putea ajunge la 150.000 de tone în acest an, potrivit lui József Kossuth, Directorul Diviziei Cargo al aeroportului din Budapesta.

De altfel, operatorul a început să examineze potențialul extinderii în continuare a gradului de încărcare a aeroportului și a BUD Cargo City. Performanța mărfurilor din Budapesta este determinată în principal de finalizarea BUD Cargo City în 2020, o investiție de 50 milioane euro, care a dus la creșterea zborurilor dedicate mărfurilor. Aeroportul din Budapesta își consolidează, astfel, poziția de centru regional de transport aerian de mărfuri, iar bunurile aduse pe calea aerului care sosesc, nu sunt neapărat destinate Ungariei; în multe cazuri, produsele manipulate aici sunt utilizate pentru aprovizionarea altor țări din Europa Centrală și de Est.

Funcția Ungariei ca „pod aerian” devine astfel din ce în ce mai semnificativă, în special în ceea ce privește țările din estul îndepărtat, precum China.

De la predarea sa, BUD Cargo City a devenit un centru pentru transportul aerian de mărfuri și face pentru din planul de a deveni poarta aeriană a Europei Centrale și de Est. A început deja studierea unei a doua faze potențiale a complexului de manipulare a mărfurilor aeriene. Lucrările de dezvoltare pentru BUD Cargo includ, de asemenea, implementarea unor facilități suplimentare de încărcare aeriană și dezvoltarea mediului de încărcare.

De asemenea, în primul trimestru al anului 2021, 85% din cele peste 4,5 milioane de doze de vaccinuri sosite în Ungaria au intrat în țară prin aeroportul din Budapesta.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Aeroportul din Budapesta a decis să introducă standardul de logistică farmaceutică CEIV Pharma în Ungaria la începutul anului 2021, cu îndrumarea profesională a IATA.

Aeroportul a gestionat 134.459 tone de marfă în 2020. Creșterea continuă înregistrată de la sfârșitul anului trecut și rezultatele din 2021 obținute până acum prevăd un alt record anual pentru 2021.