Home Logistics Comerț international Uniunea vamală: Comisia propune un ghișeu unic pentru modernizarea controalelor vamale și facilitarea comerțului

Uniunea vamală: Comisia propune un ghișeu unic pentru modernizarea controalelor vamale și facilitarea comerțului

Uniunea vamală: Comisia propune un ghișeu unic pentru modernizarea controalelor vamale și facilitarea comerțului

Comisia Europeană a propus o nouă inițiativă care va facilita realizarea de schimburi de informații electronice între diferitele autorități implicate în vămuirea mărfurilor și comerciați, care vor putea transmite o singură dată datele necesare pentru importul sau exportul mărfurilor.

Așa-numitul „Sistem de ghișeu unic al UE pentru vămi” are ca scop consolidarea cooperării și coordonării dintre diferite autorități, pentru a facilita verificarea automată a formalităților nevamale pentru mărfurile care intră sau iese de pe teritoriul UE.

Ghișeul unic vizează digitalizarea și optimizarea proceselor, astfel încât companiile să nu mai fie nevoite să depună documente la mai multe autorități prin intermediul a diferite portaluri. Propunerea este primul rezultat concret al Planului de acțiune privind trecerea uniunii vamale la o etapă superioară, adoptat recent. Propunerea lansează un proiect ambițios de modernizare a controalelor la frontieră în deceniul următor, pentru facilitarea comerțului, îmbunătățirea siguranței și a controalelor de conformitate și reducerea sarcinii administrative pentru companii.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Digitalizarea, globalizarea și caracterul schimbător al comerțului implică atât riscuri, cât și oportunități în ceea ce privește traversarea de către mărfuri a frontierelor UE. Pentru a face față acestor provocări, vămile și alte autorități competente trebuie să acționeze la unison, adoptând o abordare holistică față de numeroasele controale și proceduri necesare pentru schimburi comerciale sigure și fără sincope. Propunerea este primul pas către un mediu vamal complet informatizat și integrat și către o mai bună cooperare între toate autoritățile la frontierele noastre externe. Solicit insistent tuturor statelor membre să își aducă contribuția la reușita acestui proiect.”

Anual, datorită uniunii vamale sunt posibile schimburi comerciale cu mărfuri în valoare de peste 3,5 mii de miliarde de euro. Vămuirea și controalele vamale eficiente sunt esențiale pentru ca schimburile comerciale să se poată desfășura fără probleme și, totodată, pentru a se asigura protecția cetățenilor, a întreprinderilor și a mediului în UE. Criza cauzată de coronavirus a evidențiat importanța proceselor vamale flexibile și solide în același timp, iar acest aspect va fi tot mai semnificativ pe măsură ce volumele schimburilor comerciale continuă să crească și intervin noi provocări legate de digitalizare și comerțul electronic, precum noi forme de fraudă

  • UE este cel mai mare bloc comercial din lume, însumând 15 % din schimburile comerciale mondiale. În 2018, aproape 343 de milioane de declarații vamale au fost tratate de peste 2 000 de birouri vamale din UE, care au colectat taxe vamale în cuantum de 25,3 mii de miliarde de euro.