Home Intermodal Vama belgiană trebuie să restituie 19 de milioane euro către companiile din Portul Antwerp, după ce 10 ani a taxat ore suplimentare fictive

Vama belgiană trebuie să restituie 19 de milioane euro către companiile din Portul Antwerp, după ce 10 ani a taxat ore suplimentare fictive

Vama belgiană trebuie să restituie 19 de milioane euro către companiile din Portul Antwerp, după ce 10 ani a taxat ore suplimentare fictive

Belgia trebuie să restituie aproape 19 milioane de euro către peste 40 de companii din Portul Antwerp, anunță presa belgiană.

Timp de mai mulți ani, autoritatea vamală din Portul Antwerp a taxat companiile pentru ore suplimentare de supervizare, fără ca activitatea să se fi desfășurat.

Procesul împotriva autorităților vamale a fost intentat în septembrie 2008 de către organizația non-profit Havenkoepel care coordonează asociația companiilor private din port în numele a 44 de companii de transport maritim. Autoritățile vamale au taxat companiile pe parcursul a cel puțin 10 ani (perioada 2004-2014) cu o taxă pentru ore suplimentare, în afara orarului normal de lucru al biroului vamal, nespecificând clar ce servicii erau oferite. Autoritatea vamală a redus tarifele pentru orele suplimentare de-a lungul anilor, însă a continuat să se opună rambursării banilor companiilor din port. În 2010, Comisia Europeană a trimis o scrisoare către guvernul federal prin care atrăgea atenția că aceste taxe sunt incorecte.

În 2018, Curtea de Casație a respins o hotărâre anterioară a Curții de Apel din Antwerp care dădea câștig de cauză operatorilor portuari. Curtea de Apel din Ghent a decis însă în favoarea acestora, considerând că modul în care sunt calculate aceste taxe pentru orele suplimentare nu corespund serviciilor oferite. Costurile erau aplicate doar pe baza depunerilor declarațiilor vamale. Uneori nici un oficial al Oficiului Vamal nu era prezent sau nu părăsea biroul vamal. Mai multe taxe erau aplicate pentru mai multe aplicări de la companii diferite în același timp, fiind taxată o oră suplimentară indiferent de serviciile oferite.

Avocatul care a reprezentat statul belgian a încercat să evite restituirea taxelor argumentând că operatorii portuari au pasat taxele mai departe către clienții lor. Cu toate acestea, în opinia Curții, acesta nu este un motiv valid pentru a nu le restitui. Autoritatea Vamală trebuie să returneze 18,848 milioane euro către cele 44 de companii din port.