Home Intermodal 875 milioane de euro, finanțare de la UE pentru autostrada Sibiu-Pitești

875 milioane de euro, finanțare de la UE pentru autostrada Sibiu-Pitești

875 milioane de euro, finanțare de la UE pentru autostrada Sibiu-Pitești

Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane de euro pentru prima etapă de construcție a autostrăzii Sibiu-Pitești. Acesta este unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din România, finanțarea de aproape 900 milioane euro fiind asigurată din din Fondul de coeziune.

Proiectul ar trebui să fie finalizat până în 2026, potrivit Comisarului European pentru Transporturi, aceasta urmând să fie prima autostradă care traversează Munții Carpați, asigurând conectivitate în România pe coridorul Rin-Dunăre al rețelei transeuropene de transport (TEN-T).  

  • Autostrada Sibiu – Pitești va avea o lungime de 122 de kilometri și va fi împărțită în cinci loturi: Sibiu – Boița, Boița – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeș și Curtea de Argeș – Pitești și va include opt noduri rutiere și nouă tuneluri. Valoarea totală a investiției se ridică la 2,7 miliarde euro.

Potrivit comisarului pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira: „Acest proiect va elimina un blocaj major în rețeaua de transport din România, ceea ce va spori siguranța rutieră, va scurta durata călătoriilor și va reduce costurile pentru pasageri și mărfuri. Proiectul va avea un impact extrem de pozitiv asupra economiei și a calității vieții populației locale”.

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a declarat: “Previziunea este ca proiectul să fie gata în 2025. Comisia Europeană acordă o foarte mare importanță acestei finanțări pentru că asta înseamnă să închidem un tronson lipsă pe coridorul pe care îl avem lipsă, pe coridorul de rețele de transport europene în România. Avem siguranța rutieră, traficul de mărfuri, calitatea vieții. Toate aceste lucruri care sunt extrem de importante pentru completarea acestui tronson. Este una dintre cele mai dorite autostrăzi, poate chiar și cea mai necesară. De ce a durat atât de mult? Este pentru prima dată când se cere finanțare europeană. Cred că ceea ce s-a întâmplat până acum este că România a încercat întotdeauna să găsească alternative financiare, care în cele din urmă nu s-au finalizat.”

Investiții pentru îmbunătățirea capacității de răspuns în caz de dezastre

Comisia Europeană a aprobat, de asemenea, o finanțare din Fondul de coeziune pentru un proiect în valoare de 578,4 milioane de euro pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a României în caz de dezastre. Investiția va îmbunătăți capacitatea de reacție terestră, aeriană și maritimă a României prin achiziționarea de echipamente noi și prin formarea personalului. Astfel, populația va fi mai bine protejată în situații de urgență, investiția contribuind la respectarea de către România a obligațiilor internaționale și a strategiei naționale privind schimbările climatice și creșterea economică cu emisii scăzute.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Datorită acestei investiții din fonduri UE, serviciile de urgență ale României vor fi în măsură să răspundă în mod eficient la evenimente cu frecvență redusă și de mare impact, cum ar fi inundațiile, cutremurele sau accidentele nucleare. Acest lucru este deosebit de relevant pentru o țară precum România, care se confruntă cu un risc ridicat de catastrofe naturale din cauza topografiei și a rețelei sale dense de râuri și pâraie. O mai bună pregătire a României va aduce, de asemenea, beneficii altor țări în cazul unor dezastre în străinătate, în conformitate cu spiritul european de solidaritate și cu acordurile internaționale.”

Proiectul va contribui la salvarea de vieți și la reducerea la minimum a daunelor materiale și a riscurilor de perturbare a activităților economice.