Home Intermodal BERD finanțează cu 150 de milioane de euro construcția liniei de cale ferată de la Istanbul la granița cu Bulgaria

BERD finanțează cu 150 de milioane de euro construcția liniei de cale ferată de la Istanbul la granița cu Bulgaria

BERD finanțează cu 150 de milioane de euro construcția liniei de cale ferată de la Istanbul la granița cu Bulgaria

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă guvernului turc un împrumut de 150 de milioane de euro pentru construirea unei secțiuni de 67 km a liniei de cale ferată de mare viteză de la Istanbul până la granița cu Bulgaria. Împrumutul va sprijini tranziția Turciei către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură ia în considerare finanțarea paralelă a proiectului de infrastructură, iar guvernul turc va oferi restul de fonduri de 640 de milioane de euro.

Proiectul sprijină tranziția la o economie cu emisii reduse de CO2

Secțiunea cu șină dublă Ispartakule-Cerkezkoy face parte din linia ferată electrificată Halkali-Kapikule, cofinanțată de UE prin Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA). Linia face parte rețeaua TEN-T și va asigura transport de pasageri și marfă sigur, durabil și cu emisii reduse de carbon către și dinspre UE, îmbunătățind conectivitatea și schimburile comerciale.

Lütfi Elvan, ministrul de Trezorerie și de Finanțe al Turciei, a declarat: „Apreciem sprijinul și contribuția BERD la proiectul liniei de cale ferată Ispartakule-Çerkezköy, primul proiect public finanțat de Bancă în domeniul transporturilor. Acesta va îmbunătăți conectivitatea internă și transfrontalieră a Turciei și este, de asemenea, o oportunitate importantă de a dezvolta parteneriatul nostru cu BERD pentru viitor.”

Arvid Tuerkner, directorul general al BERD pentru Turcia, a declarat: „Împrumutul pentru construcția liniei Ispartakule-Cerkezkoy se bazează pe mai mult de patru ani de muncă comună a BERD și a autorităților turce în domeniul reformelor legale și de reglementare care vizează îmbunătățirea sectorul feroviar și oferă oportunități pentru o mai mare participare a sectorului privat.”

Secțiunea de cale ferată Ispartakule-Cerkezkoy va fi licitată și construită în conformitate cu regulile de achiziții ale BERD și cu standardele de mediu și sociale.