Home Logistics AHK: redresarea economică va avea loc, cel mai devreme, în 2021

AHK: redresarea economică va avea loc, cel mai devreme, în 2021

AHK: redresarea economică va avea loc, cel mai devreme, în 2021

Cel mai recent sondaj realizat de către AHK România în rândul companiilor germane arată că o redresare economică este posibilă, cel mai devreme, în 2021. De asemenea, sondajul indică scăderi semnificative ale cifrei de afaceri.

Majoritatea companiilor se așteaptă la o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%, iar peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei și crizei generată de aceasta.

Revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu decât ceea ce se estima anterior. Chiar dacă multe restricții au fost ridicate și au fost anunțate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt îngrijorate.

Companiile sunt cel mai puternic afectate de cererea redusă de produse și servicii (64%) și de restricțiile de călătorie (peste 61%), dar și amânarea sau anularea investițiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii.

Cei mai importanți factori de risc îi reprezintă condițiile-cadru politice (peste 68%) și lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %). Toate acestea arată că majoritatea companiilor simt o nesiguranță și că este nevoie urgentă de o revenire la normalitate.

De aceea, spun reprezentanții AHK,  planul de investiții și relansare economică prezentat de Guvern trebuie pus în aplicare rapid. „ Ne bucurăm că printre măsurile anunțate este prevăzut și sprijinul pentru programul flexibil de muncă. Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menținem dorința de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea șomajului și pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieței forței de muncă să fie redus la minimum”, a declarat Sebastian Metz, Director general AHK România. Puține companii se mai gândesc în prezent la investiții, mai reiese din sondaj.

Cheltuielile pentru investiții vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenți și doar 4,5% se așteaptă la creșterea investițiilor.

În ce privește numărul de angajați, jumătate dintre participanții la sondaj cred că acesta nu se va modifica, 46% spun că numărul de angajați va scădea.

Sondajul, la care au participat 89 de companii, cele mai multe din industrie (48,3%), sectorul serviciilor (19%), construcții (11%) și comerț (8%), a fost realizat în perioada 15-26 iunie 2020.