Home Industrial Beltrame investește 300 milioane euro într-o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată în România

Beltrame investește 300 milioane euro într-o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată în România

Beltrame investește 300 milioane euro într-o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată în România

AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, investeşte 300 de milioane de euro pentru a construi o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată în România. Potrivit companiei, această decizie a fost luată după realizarea unui studiu de fezabilitate extins.

Această investiție reprezintă totodată primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producţia locală de oţel şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Fabrica va include o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW. Pentru construcția unității de producție, Beltrame are în vedere mai multe locaţii.

“Fabrica eco-inteligentă va avea cel mai scăzut nivel al emisiilor generate de o unitate de producție a oțelului la nivel mondial, atât în ce privete gazele cu efect de seră, cât i pulberile în suspensie (praf). De asemenea, consumul de apă va fi unul minim, prin tratare i recirculare, asigurând cel mai înalt nivel de economie circulară. Noua tehnologie inovatoare, gândită și dezvoltată în ultimii doi ani, are potenţialul de a situa România în fruntea inovaţiei în sectorul siderurgic”, se arată într-un comunicat de presă făcut public de companie.
Combinatul va avea o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 tone/an de oţel – beton şi sârmă laminată. Investiţia grupului Beltrame va contribui la crearea a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum şi la aproape 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie şi circa 150 în faza de producţie.

“Provocarea industriei siderurgice este să se alinieze obiectivelor de mediu stabilite prin Pactul Verde European, cu toate că targetul de emisii zero sau, altfel spus, producerea de ‘oţel verde’ este imposibil de atins cu tehnologia existentă. Cred că astăzi greenwashing-ul este un fenomen foarte comun, care conduce la exagerarea termenilor ‘verde’ şi ’emisii zerog. Proiectul dezvoltat de Beltrame Group va stabili un progres fără precedent în sectorul siderurgic datorită proiectării şi tehnologiilor inovatoare prevăzute, care fac posibilă reducerea la minimum a emisiilor poluante generate în activitatea de producţie. Este un proiect în care am investit multă muncă, dedicare şi timp, iar prin această investiţie grupul îşi demonstrează angajamentul faţă de atingerea ţintelor de mediu şi de valorificarea resursele locale”, a declarat Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame în Franţa şi România, Group Business Development.

România importă masiv oțel-beton

În sectorul construcţiilor, consumul intern de oţel – beton şi sârmă este de circa 1,4 – 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puţin 10 ani, în special datorită investiţiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar şi a investiţiilor private. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oţel – beton necesară.
Producţia internă de oţel-beton şi sârmă poate deveni un pilon de susţinere pentru economia românească, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi şi a importului produselor finite. Aceasta ar contribui la îmbunătăţirea balanţei comerciale a României şi, de asemenea, la reducerea substanţială a emisiilor de domeniul 3 (Scope 3) generate indirect de activităţile de logistică, precum transportul materiilor prime şi al produselor, eliminarea deşeurilor etc.
Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic Donalam, specializat în producţia de bare de oţel laminate la cald şi oţeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajaţi şi exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piaţa europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro, cu o creştere mai mult decât dublă faţă de cea înregistrată anul trecut.