Home FMCG Creșterea costurilor logistice – o ameninţare pentru sectorul de legume și fructe din Europa

Creșterea costurilor logistice – o ameninţare pentru sectorul de legume și fructe din Europa

Creșterea costurilor logistice – o ameninţare pentru sectorul de legume și fructe din Europa

Sectorul fructelor și legumelor proaspete din Europa traversează o criză fără precedent, pe fondul costurilor crescute post-pandemie și accentuată de instabilitatea politică din Estul Europei și de conflictul dintre Ucraina și Rusia, care aduce noi implicaţii pentru sector. Aceste elemente transformă complet mediul de afaceri și schimburile comerciale cu produse proaspete.

“După ce timp de doi ani sectorul de fructe și legume proaspete și-a arătat rezilienţa, ieșirea din contextul pandemic a dus la o creștere fără precedent a costurilor pe întregul lanţ de aprovizionare, atingând un nivel nesustenabil pentru acest segment,” se arată într-o analiză a Freshfel – Asociaţia Europeană a Produselor Proaspete.

În ultimele luni, costurile tot mai mari ale inputurilor agricole, energiei și a celor logistice au devenit un motiv de îngrijorare pentru sectorul de legume și fructe proaspete și au afectat serios competitivitatea producţiei. Aceasta este una dintre preocupările dominante, având în vedere că în următoarele luni sunt așteptate creșteri suplimentare ale costurilor, în special pentru energie și îngrășăminte chimice. Rusia este cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume, iar invadarea Ucrainei a dus la blocaje ale lanţurilor de aprovizionare, creștere a preţurilor îngrășămintelor – cu cel puţin 32% pentru uree, de exemplu, precum și la creșterea preţurilor pentru gaz natural și petrol la niveluri record.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In