Home Logistics 3 PL Dezvoltatorii investesc masiv în spaţii logistice și industriale

Dezvoltatorii investesc masiv în spaţii logistice și industriale

Dezvoltatorii investesc masiv în spaţii logistice și industriale

Piaţa industrială de real estate din România traversează cea mai bună perioadă a sa de după criză. În prima jumătate a acestui an, mai mult de 100.000 mp de spaţii logistice și industriale au fost livraţi și conform estimărilor companiilor de consultanţă, stocul va crește cu încă 350.000 mp spaţii clasa A până la finele acestui an.

Creșterea accelerată în sectorul industrial a dus la un nivel extrem de redus al stocului de spaţii disponibile, la nivel naţional rata de neocupare fiind de sub 2%, în timp ce în București a atins 2,1%, o ușoară creștere comparativ cu ultimul trimestru din 2016, arată un raport al companiei de consultanţă CBRE. Cele mai importante tranzacţii din prima jumătate a acestui an, care vizează proiecte noi BTS sau de pre-închiriere sunt – DSV Logistics (55.000 mp în parcul CTP Bucharest West), Liting Universe (35.000 mp în Brăila) și Profi FMCG (27.000 mp în WDP Park Roman). Logistica (43%) și retailul (27%) sunt industriile care au susţinut dezvoltarea pieţei de spaţii industriale în prima jumătate a anului, acestea însumând mai mult de 300.000 mp. Acestea sunt urmate de către companiile de distribuţie și curierat (9%), industria automotive (6%). Cea mai mare parte a proiectelor în dezvoltare se află în București și zonele învecinate, unde de altfel se află și cel mai stoc de spaţii industriale moderne, capitala fiind urmată de regiunile Vest și Nord Vest și Sud și Sud­Est.

Trebuie remarcat însă și apariţia unor noi zone de interes pentru dezvoltările owner-occupied, cum este de exemplu zona de Nord a capitalei sau Estul ţării, care până acum nu au atras astfel de investiţii. În Q1 din 2017, în Nordul Bucureștiului au fost livraţi 10.000 mp spaţii de depozitare la temperatură controlată și 17.000 mp cu temperatură ambientală. În ceea ce privește Estul României, WDP construiește 27.000 mp la Roman pentru Profi. Specialiștii estimează că activitatea de închiriere își va menţine trendul ascendent și în următorii ani, fapt confirmat și de proiectele și planurile dezvoltatorilor imobiliari.

  • Obiectiv CTP: 1 milion metri pătraţi până la finalul lui 2018

CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est a anunţat recent investiţii importante în dezvoltarea CTPark Bucharest West, care este proiectat să devină cel mai mare parc logistic din Europa de Est. Până în primul trimestru din 2018, suma totală a investiţiilor în CTPark Bucharest West va depăși 150 de milioane de euro. În prezent, dezvoltatorul are 100.000 mp în construcţie, în cadrul CTPark Bucharest West, și urmărește extinderea parcului. În acest scop, CTP a achiziţionat teren în zonă, astfel încât să poată ajunge la o suprafaţă construită de peste 700.000 mp până în 2020, cifră care ar face din CTPark Bucharest West, cel mai mare parc industrial din Europa de Est.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In