Home Intermodal Frachtbox.com, booking pentru servicii de transport și comisionariat vamal

Frachtbox.com, booking pentru servicii de transport și comisionariat vamal

Frachtbox.com, booking pentru servicii de transport și comisionariat vamal

Se spune că cele mai bune idei vin noaptea. Așa s-a întîmplat și în cazul lui Mehmet Can, fondator al platformei online Frachtbox, o idee de business asemănătoare cu Booking.com, însă dedicată transportului rutier. Freight forwarder cu o experiență importantă în domeniu, Can a pus bazele companiei sale start-up și la doar șase luni de la lansare a deschis un birou la Istanbul, o poartă de acces către Orientul Mijlociu.

Într-o noapte de vară, acum trei ani și jumătate, după o zi stresantă și nenumărate telefoane primite din partea clienților care solicitau informații legate de prețuri și condiții de transport, căutând o soluție mai simplă, Can a avut idea unui website unde clienții să-și poată introduce datele și să primească oferte de transport care să corespundă cerințelor acestora. Viziunea a fost aceea a unui motor de căutare pentru transport.

La doi ani după aceea idee, a și pus-o în practică și în iunie 2018 a înregistrat Frachtbox GmbH, cu sediul în Allschwil-Elveția. Activitatea a demarat în ianuarie 2019 și o lună mai târziu a fost deschis biroul din Istanbul. În mai 2019, compania a primit chiar un premiu din partea unei prestigioase publicații din Turcia pentru “Soluția logistică a anului.”

Intermodal&Logistics: Frachtbox aduce pe aceeași platformă transportatorii și clienții, cererea și oferta. Cu ce se diferențiază Frachtbox de alți competitori de pe piață?

Mehmet Can: Frachtbox este o idee care a apărut pentru a umple o lacună în sectorul logistic și pe care mulți oameni au avut-o în minte, dar nu au avut oportunitatea de a o implementa. Este foarte simplu:”Aducem împreună transportatorii și clienții”. Dacă cineva are nevoie de un transport pentru marfa sa, introduce pe website locul de ridicare și pe cel de livrare, tipul mărfii și greutatea. La fel ca în cazul rezervării biletelor de avion, Frachtbox.com listează ofertele existente în câteva secunde. Clienții pot introduce și cerințe speciale, cum ar fi transport pentru bunuri de valoare, marfă refrigerată sau efectuarea formalităților vamale.

Mehmet Can, Fondator Frachtbox

Platformele de marfă actuale sunt, în general, potrivite pentru colaborarea companiilor de transport între ele. Însă, Frachtbox este o platformă online proiectată pentru proprietarii de marfă (importatori-exportatori sau companii producătoare), gratuită și foarte prietenoasă cu utilizatorul. Platforma oferă oportunitatea companiilor de a compara ofertele de transport de la mai multe companii în doar câteva secunde, ceea ce generează economii de timp și costuri. Sistemul lucrează 24/7 și acționează ca un agent de marketing pentru companiile de transport și comisionarii vamali și le permitem clienților să lucreze cu transportatori din diferite țări. De exemplu, un client din Irlanda poate găsi foarte ușor un transportator pentru marfa lui din Turcia în România utilizând Frachtbox.com.

Frachtbox nu percepe comision pentru aceste tranzacții și le oferă transportatorilor un tarif fix pentru a-și înscrie ofertele pe platformă. Pentru un abonament de 790 euro pe an, aceștia pot înscrie oricât de multe oferte doresc. Comisioanrii vamali se pot înscrie pe platformă prin plata unui abonament anual de 350 euro.

Intermodal&Logistics: De ce ați ales să creați o platformă doar pentru transportul rutier, fără a include alte moduri de transport?

Mehmet Can: Într-adevăr, inițial platforma era destinată doar transportatorilor rutieri. Între timp, având în vedere creșterea importanței altor moduri de transport și necesitatea de a ține pasul cu factorii de mediu, rutele multimodale și transportul containerizat au fost adăugate portalului. Din răspunsurile primate de la clienții noștri, sunt foarte mulțumiți de această nouă funcție, putând să obțină oferte de la mai multe companii logistice și pentru diferite tipuri de transport.

Intermodal&Logistics: Cum vedeți dezvoltarea industriei de transport în Europa? Care sunt provocările pe care le au companiile de transport și cum ar putea ajuta digitalizarea?

Mehmet Can: Industria logistică este o piață estimate la o valoare de mai bine de 4 trilioane dolari la nivel global, cu impact asupra tuturor sectoarelor economice, de la retail, ecommerce, producție la tehnologie avansată. Este un domeniu afectat de factori de mediu (conflicte armate, crize economice, epidemii), dar este o industrie care nu se poate opri. Câtă vreme oamenii vor avea nevoie de produse pentru a supraviețui, logistica va continua. În prezent, există două tipuri de companii: cele care investesc în digitalizare și cele care nu fac acest lucru. Lumea se schimbă rapid, competiția este incredibilă, iar companiile care investesc în digitalizare sunt cele care vor supraviețui chiar și în cele mai dificile condiții.

Acum, în plină pandemie cu COVID-19, când multe guverne au închis țări și orașe este un exemplu foarte bun. Companiile care au investit cel mai mult în digitalizare își vor putea derula procesele, chiar și acasă, și vor supraviețui.

Cine sunt transportatorii înscriși pe Frachtbox.com?

Pe platforma Frachtbox.com sunt în prezent înscrise 1.200 de companii din diferite țări și de pe diferite continente. Unele dintre cele mai cunoscute sunt Alberti e Santi International, Alışan Group, Barsan Global, Delamode Baltics UAB, Donelli Group Customs Brokerage, DS Transport Solutions, DSV Global Transport & Logistics, Fercam AG, Fevzi Gandur Logistics, Geodis Group, Gruber Logistics, Hareket Project Logistics, Hegelmann Group, KGE Baltics SIA, Lebert AG, Log AG Swiss & Customs Brokerage, Paragon Shipping & Logistics & Customs Brokerage, Rhenus Group, Schneider + Cie AG, Swiss Air&Road Cargo, UAB Transmėja, Ulustrans Logistics, Universal Logistics, Viking Project Logistics & Customs Brokerage, etc.

În Europa de Est, compania are clienți precum Bunasta Customs Brokerage, Cukrohurt Sp. z o.o., Discordia Group, H. Essers, Holleman Group, Lazimex EOOD, Mar-Med Logistics, Omsan Logistics, Pabblo Logistics SRL & Customs Brokerage, Paula Fish Trans, Siko Trans etc.