Home Intermodal Mai puţine investiţii în portul Rotterdam în 2013

Mai puţine investiţii în portul Rotterdam în 2013

În prima jumătate a anului 2013, rezultatele financiare ale Portului Rotterdam au rămas la un nivel similar cu cele ale anului trecut, fiind înregistrată o cifră de afaceri de 118 milioane de euro. Veniturile din chirii au crescut cu 15 milioane de euro (11%) în comparative cu prima jumătate a anului 2012, dar veniturile provenite din încasările portuare au scăzut cu 2 procente, ca urmare a politicii de preţuri moderată şi a scăderii volumelor de marfă.

Construcţia terminalului Maasvlakte 2 a necesitat un nivel ridicat de investiţii în anii anteriori (2010-2012), astfel că în 2013 sumele vor scădea considerabil. Valoarea totală a investiţiilor este aşteptat să scadă de la 626 milioane de euro în 2012 la 268 milioane de euro în 2013.

Volumul mărfurilor containerizate, măsurate în tone a scăzut cu 2,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, cu toate că în termeni de unităţi TEU a crescut cu 1%. Reprezentanţii portului au atribuit această diferenţă „situaţiei economice dificile din Europa“.

Scăderea  volumelor de petrol tranzacţionate în portul Rotterdam a fost pusă pe seama activităţilor de mentenanţă a a rafinăriilor din port şi pe creşterea economică lentă din Europa. Volumele de cărbune au crescut cu 13%, companiile europene profitând de preţul scăzut al cărbunelui provenit din America, dar transporturile de gaz petrol lichefiat au scăzut cu 70%, relfectând o reorientare a pieţei gazelor către pieţele din estul Asiei.