Home Logistics 3 PL O nouă investiţie CHEP în piaţa de Supply Chain din România

O nouă investiţie CHEP în piaţa de Supply Chain din România

O nouă investiţie CHEP în piaţa de Supply Chain din România

Furnizorul global de servicii de închiriere de paleţi şi alte echipamente, CHEP a realizat o investiţie importantă în depozitul din Ploieşti în colaborare cu partenerul său Mainfreight, pentru a susţine dezvoltarea pieţei de Supply Chain.

La cinci ani de la debutul parteneriatului, în 2012, cele două companii au investit aproximativ 600.000 de euro în modernizarea Service Centerului din depozitul Mainfreight din Ploieşti, cu o linie semi­automată de recondiţionare a paleţilor. Parteneriatul dintre CHEP și Mainfreight România include servicii de colectare din piaţă, recondiţionare, stocare şi livrare a paleţilor către companiile producătoare și de distribuţie din reţeaua CHEP. Această decizie strategică vine ca răspuns la cerinţele de modernizare impuse de către piaţa locală, unde așteptările clienţilor sunt tot mai mult legate de creșterea eficienţei operaţionale, dar și de reducerea impactului activităţilor asupra mediului.

Extinderea și automatizarea Service Center-ului va conduce la o creștere a productivităţii cu aproape 70% (până la 600 de paleţi recondiţionaţi/ oră), scăderea consumului anual de scândură cu circa 125 mc și îmbunătăţirea mediului de lucru pentru operatorii tehnici. “Investiţia în depozitul din Ploieşti şi extinderea parteneriatului strategic cu Mainfreight garantează faptul că şi în viitor vom oferi servicii logistice de calitate, precum şi disponibilitate permanentă a paleţilor, anticipând evoluţia pozitivă a pieţei” a declarat Gabriel Andronescu, Country General Manager CHEP România. „Parteneriatul cu CHEP şi serviciile cu valoare adăugată pe care le aducem în această colaborare arată foarte clar faptul că suntem o companie flexibilă, orientată către nevoile clientului. Această caracteristică a Mainfreight este diferenţiatoare în piaţa de profil şi este motivul pentru care clienţii aleg să lucreze cu noi. Creşterea de două cifre a performanţelor noastre financiare în ultimii 5 ani este răspunsul încercărilor noastre de a personaliza şi diversifica serviciile noastre de logistică şi transport” a completat Emil Ion, managing director Mainfreight Romania.

  • Cinci ani de creștere sustenabilă

CHEP a înregistrat o cifră de afaceri de 53,7 milioane lei din închirierea paleţilor reutilizabili, pentru anul financiar încheiat la 30 iunie 2017, în creştere cu 35% faţă de anul precedent, când veniturile s-au cifrat la 39,9 milioane lei, compania depășind pentru al treilea an consecutiv creșterea anuală. De altfel, CHEP anticipează o creștere medie anuală a afacerii de 20% până în anul 2020, pe fondul modernizării şi eficientizării din piaţa de Supply Chain şi a dezvoltării comerţului modern. Alte perspective de dezvoltare ale CHEP în România enunţate de către Gabriel Andronescu au fost și dezvoltarea reţelei locale de depozite, extinderea paletei de opţiuni pentru serviciile de închiriere paleţi, accesarea pieţei din Republica Moldova, precum și aducerea de inovaţii în optimizarea fluxurilor clienţilor. Dezvoltarea clară a comerţului modern, care a creat o presiune suplimentară pentru modernizarea pieţei de supply chain, pentru crearea de procese mai eficiente și colaborative este unul din factorii care au stat la baza succesului CHEP pe piaţa autohtonă. În 2013, portofoliul CHEP număra 42 de clienţi în România și 635.010 fluxuri paleţi comparativ cu un cei 193 de clienţi care utilizează serviciile CHEP în prezent și cele 3,1 milioane fluxuri de paleţi, ceea ce reprezintă peste 15% din fluxurile anuale din piaţa de FMCG autohtonă. Astfel, volumul de paleţi închiriaţi a crescut în 2017 cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai mare volum se înregistrează, în continuare, în sectorul de produse de curăţenie şi îngrijire personală (700.000 de fluxuri anuale de paleţi), urmat de sectoarele de băuturi (662.000) şi de ulei vegetal (375.000).

De asemenea, rezultatele CHEP în zona de sustenabilitate arată îmbunătăţirea cu peste 30% a fiecărui indicator, comparativ cu cifrele raportate la 30 iunie 2016. Prin utilizarea sistemului circular de închiriere a paleţilor, companiile din sectorul local de FMCG au eliminat în total din Supply Chain 2.600 mc de lemn, 3.000 tone CO2 şi 250 de tone de deşeuri. Pentru producătorii şi importatorii de bunuri de larg consum alimentare şi nonalimentare, trecerea la sistemul de închiriere elimină investiţia în paleţi şi costurile de depozitare, transport, colectare, reparaţie și administrare, obţinând o creştere a prezenţei produselor la raft. În sistemul de închiriere a paleţilor, companiile solicită periodic cantitatea de paleţi de care au nevoie pentru livrarea mărfurilor către comercianţi şi externalizează managementul paleţilor în lanţul de distribuţie. Paleţii sunt colectaţi din piaţă după descărcarea mărfurilor, inspectaţi, recondiţionaţi – în cele două depozite locale CHEP – şi reintroduşi într­un flux ecologic circular.

Datorită avantajelor oferite de un sistem care nu poluează mediul înconjurător, companiile din România sunt scutite de contribuţia la Fondul pentru mediu. CHEP derulează operaţiuni logistice pe piaţa de FMCG din regiunea de est a ţării prin intermediul depozitului din Ploieşti şi deserveşte companiile din regiunea de vest prin depozitul amplasat în Timişoara.

  • Mainfreight – servicii logistice cu valoare adaugată

Mainfreight este un furnizor de servicii logistice complete (3PL+) susţinut de o puternică reţea de distribuţie şi oferă soluţii integrate de depozitare, transport şi distribuţie, specifice fiecărui client în parte. În România, serviciile logistice cu valoare adaugată sunt unul dintre “trademark-urile” companiei, Mainfreight Romania oferindu­le clienţilor servicii specializate, de la ambalare și etichetare pentru industria automotive până la logistica inversă pentru sectorul de electronice și electrocasnice. Parteneriatul stabilit cu CHEP România reprezintă un alt tip de serviciu oferit de către Mainfreight și ilustreaza abilitatea companiei de a se plia pe necesităţile clienţilor.

Practic, Mainfreight gestionează întregul sistem de management al paleţilor albaștri CHEP, de la colectare, manipulare, inspecţie, reparaţii și depozitare, utilizând reţeaua proprie de distribuţie domestică. Astfel, Mainfreight Romania efectuează aproximativ 8.000 de colectări de paleţi pe an, ceea ce înseamnă 1.900.000 paleţi colectaţi anual, fiecare colectare poate cuprinde de la 5 la 560 de paleţi. Depozitarea paleţilor se face în interior, în stive de 34 de paleţi pe înălţime sau în exterior, unde pot fi stocaţi aproximativ 150.000 de paleţi. Anual, Mainfreight efectuează 3.000 de livrări de paleţi către clienţii CHEP.

«Intenţionăm să dezvoltăm reţeaua Mainfreight în România prin dezvoltarea unui hub logistic în Bacău, apoi ne gândim la Constanţa și un alt punct în zona de vest a ţării.» Emil Ion – Managing director Mainfreight Romania