Home Companii Oradea le face cu ochiul investitorilor

Oradea le face cu ochiul investitorilor

Oradea le face cu ochiul investitorilor

După Timișoara și Arad, Oradea s-a cristalizat în ultimii ani într-o zonă investiţională interesantă în vestul tării, atât pentru companiile multinaţionale cât și pentru antreprenorii autohtoni. Imediata vecinătate cu Ungaria, disponibilitatea forţei de muncă, existenţa unui centru universitar și dezvoltarea parcurilor industriale au dus la atragerea de investitori în regiune.

Printre companiile care au investit în unităţi de producţie în cele trei parcuri industriale din Oradea se numără nume precum Eberspacher, Emerson, Plexus, AstorMueller, Benvenutti, Bermedical, Congips, Pro Tyres etc, FAIST Mekatronic, AdePlast. De altfel, FAIST Mekatronic și AdePlast și-au anunţat intenţia de a investi în urmatorii ani în Parcurile Industriale I și III dezvoltate de Primăria Oradea peste 25 de milioane de euro.

Parte a grupului britanic FAIST, FAIST Mekatronic, furnizor de componente pentru industria automotive și telecomunicaţii, va investi în următorii trei ani peste 10 milioane de euro pentru extinderea fabricii aflate în parcul industrial Eurobusiness I din Oradea cu peste 13.000 mp. Investiţia se va realiza în două etape: prima dintre ele se va încheia până finele anului 2017 și va consta în dezvoltarea secţiei de matriţerie, iar cea de-a doua etapă va fi finalizată în 2019  și vizează dezvoltarea secţiei de asamblare și tunning. Compania va crea astfel 150 de noi locuri de muncă în următorii ani. Faist Mekatronic numără deja 1.400 de angajaţi și a investit până acum peste 50 de milioane de euro în unitatea de producţie din Parcul Industrial I din Oradea.

De asemenea AdePlast va investi aproximativ 15 milioane de euro în Parcul Industrial III  din Oradea, într-o fabrică unde se vor produce materiale de construcții și termoizolații. Unitatea de producție se va întinde pe o suprafață de 10.300 de metri pătrați, iar suprafața totală de teren aferentă investiției Adeplast este de 73.241 de metri pătrați. Investiția se va finaliza în termen de doi ani de la semnarea contractului și va crea 60 de noi locuri de muncă.

Adeplast este cel mai important producător român de materiale de construcţii cu trei platforme industriale situate în Oradea, Ploieşti și Roman. În primul semestru al anului, AdePlast a avut vânzări de 161 de milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Parcul Industrial I din  Oradea se extinde

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a obţinut titlul de parc industrial pentru un teren de 8,7 hectare din vecinătatea Parcului Industrial I din oraș, astfel că suprafaţa disponibilă pentru investiţii s-a extins de la 121,29 hectare la 130 de hectare. Având în vedere intenţiile de investiţie din partea unor companii străine în condiţiile în care cele 121,29 de hectare sunt ocupate în proporţie de 100%, administratorul parcului a analizat terenurile din apropierea Parcului Industrial I și a identificat două amplasamente în suprafaţă totală de 8,7 hectare. Terenurile aparţin Municipiului Oradea și sunt acum disponibile pentru investiţii având toată infrastructura de utilităţi la limita de proprietate. Până în prezent în Parcul Industrial I de pe Șoseaua Borșului au concesionat teren 44 de companii locale și străine din ţări precum Germania, Austria, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Belgia, SUA sau Italia, care și-au asumat investiţii în valoare de 220 de milioane de euro și crearea a 5.000 de locuri de muncă. În acest moment peste 3600 de angajaţi își desfășoară activitatea în acest parc industrial. În celelalte două parcuri industriale din Oradea, situate pe străzile Ogorului și Uzinelor, au concesionat teren 30 de companii care și-au asumat investiţii de 39 de milioane de euro.