Home Industrii Pachetul Mobilitate 1: noi obligaţii vor intra în vigoare din ianuarie 2023

Pachetul Mobilitate 1: noi obligaţii vor intra în vigoare din ianuarie 2023

Pachetul Mobilitate 1: noi obligaţii vor intra în vigoare din ianuarie 2023

Din 2023 noi prevederi din Pachetul Mobilitate 1 vor trebui transpuse în legislaţia naţională a fiecărui stat membru. Este vorba despre definirea bazei de operare şi asigurarea unui număr minim de locuri de parcare, dar şi de declararea numărului de angajaţi.

Baza de operare este definită ca un loc ce cuprinde minimum una dintre următoarele caracteristici:

  • O parcare pentru vehiculele utilizate pentru transportul rutier
  • Loc în care se efectuează încărcare sau descărcare
  • Spațiu pentru mentenanţă sau reparaţii ale vehiculelor

Cea mai importantă reglementare este legată de numărul de locuri de parcare pe care trebuie să îl aibă baza de operare, respectiv asigurarea unui unui număr minim de locuri pentru o treime din flota existentă, iar în cazul în care firma de transport are doar două unităţi, spaţiul trebuie asigurat pentru minim un vehicul.

Responsabilă pentru verificarea şi asigurarea acestei implementări va fi ISCTR, ca autoritate publică, însă momentan nu se cunosc alte informații. Potrivit însă autorității similare din Polonia, respectiv GITD, această obligaţie le revine şi acelor transportatori care au început demersurile pentru obținerea unei autorizații de exercitare a ocupației de operator de transport rutier și a unei licențe comunitare, dar care nu dețin încă aceste documente. Potrivit legislației poloneze, acești întreprinzători sunt obligați să prezinte autorității care eliberează autorizația o declarație care să ateste că au o bază operațională, împreună cu o indicație a adresei acestei baze, dacă adresă este diferită de adresa indicată în cererea de autorizație, până la 15 ianuarie 2023.

Obligaţie anuală

Totodată, operatorii de transport sunt obligaţi anual să prezinte autorităţilor de resort numărul de angajaţi, inclusiv şoferi. Este vorba despre personalul din anul anterior obligației, respectiv la data de 31 decembrie a anului precedent, indiferent de forma de angajare a acestora. Obligaţia a intrat în vigoare în acest an şi raportarea va începe în 2023, termenul limită fiind martie 2023, potrivit Inspectoratului General de Transport Rutier din Polonia.