Home Logistics Curierat și e-commerce Premieră mondială: Nova Poshta a efectuat primul zbor comercial pe distanțe lungi cu o dronă în Ucraina

Premieră mondială: Nova Poshta a efectuat primul zbor comercial pe distanțe lungi cu o dronă în Ucraina

Premieră mondială: Nova Poshta a efectuat primul zbor comercial pe distanțe lungi cu o dronă în Ucraina

Compania de servicii poștale și curierat rapid Nova Poshta, din Ucraina alături de UAVita Systems producător de drone autonome pentru transportul de coletele cu sarcini mari, au efectuat prima livrare între două orașe, folosind un vehicul aerian fără pilot (UAV), marcând astfel o premieră mondială,

Nova Poshta a efectuat o un zbor de test pentru transportul a cinci colete de la Kiev la Harkov, pe o distanță de 480 km, și înapoi. Coletele au părăsitl aerodromul la ora 07:00 și au ajuns la Harkov la ora 12:00. Zborul de întoarcere a fost finalizat tot în cinci ore.

Zborul a fost complet autonom de la decolare până la aterizare și a traversat mai multe râuri, autostrăzi, evitând zonele populate, reperele de infrastructură și spațiul aerian restricționat.

Oleksandr Bulba, CEO Nova Poshta, a declarat: „Pentru prima dată în lume, un UAV cu un colet a zburat la o distanță de 480 km. Nicio altă companie de logistică nu a mai îndrăznit să facă acest lucru până acum. Planificăm să reducem timpul de zbor la trei ore și să extindem serviciul de livrare a dronelor, făcându-l disponibil pentru majoritatea clienților.”

Coletul a fost livrat direct la aerodrom de la biroul de sortare, unde a fost încărcat într-un compartiment special de pe dronă. UAV-ul a fost monitorizat de un operator care putea prelua controlul dispozitivului în caz de urgență. Pentru o siguranță suplimentară, drona a fost echipată cu o parașută și a fost însoțită de o aeronavă suplimentară în timpul testării.

Următorul zbor de test către Lviv este programat să aibă loc la sfârșitul acestei luni, cu planuri de lansare a zborurilor comerciale încă din 2022.