Home Industrial #ProfilDeManager: Bogdan Miron, Logistics Manager Maschio Gaspardo România

#ProfilDeManager: Bogdan Miron, Logistics Manager Maschio Gaspardo România

#ProfilDeManager: Bogdan Miron, Logistics Manager Maschio Gaspardo România

Logistica este un domeniu care “zboară pe sub radar” atunci când vorbim despre opţiunile profesionale ale tinerilor, iar de cele mai multe ori expresia “omul potrivit la locul potrivit” sintetizează modul în care oamenii de logistică descoperă industria și aleg să-și construiască o carieră.

Pe scurt, aceasta este și povestea lui Bogdan Miron, intervievatul din cadrul rubricii #ProfilDeManager. Absolvent al Facultăţii de Jurnalistică din cadrul Universităţii de Litere din Timișoara, Bogdan a descoperit logistica sau mai bine spus logistica l-a descoperit pe el atunci când se afla în căutarea primului loc de muncă.

Bogdan Miron, manager Maschio Gaspard
Bogdan Miron, Logistics Manager Maschio Gaspardo România

”În urmă cu aproape 15 ani, proaspăt absolvent fiind, am început să aplic pentru diverse poziţii, iar singura experienţă profesională pe care o aveam la vremea respective era în radio și presa scrisă. După mai bine de trei luni de căutare și așteptare, am primit un singur telefon, de la o companie din domeniul automotive – Coindu, postul fiind unul de material planner. Am acceptat pentru că îmi doream un loc de muncă. Apoi am descoperit că îmi place logistica și restul e deja istorie!”

Mai exact, o istorie cu experienţe acumulate pe diferite poziţii în logistică și supply chain în industria automotive, bunuri de larg consum sau industria de mașini agricole. În prezent ocupă poziţia de Logistics Manager în cadrul Maschio Gaspardo România, companie care are în România o unitate de producţie utilaje grele pentru agricultură la scară mare în Arad. În timpul liber, Bogdan îmbină pasiunea pentru logistică cu cea pentru scris și își așterne opiniile și ideile pe blogul personal – https:// bogdanlogblog.wordpress.com. Motto-ul care îl ghidează este – Like Logistics! Like never before!

Onestitatea, cea mai importantă lecţie în logistică

Cum s-a acomodat un absolvent de jurnalism cu logistica? ”Trebuie să recunosc că primele lecţii au fost dure. A trebuit să iau totul de la zero pentru că nu știam nimic despre ce înseamnă logistica în general. Întotdeauna o să- mi amintesc de prima mea șefă – Mona Popescu – cea care mi-a explicat ce înseamnă programarea și comanda materialelor, organizarea transporturilor, elemente de planificare a producţiei, și chiar și “romgleza” corporatistă” povestește acesta.

Acum, cu un bagaj de cunoștinţe important și know how în supply chain management și logistică, spune că lecţia pe care o consideră cea mai importantă și pe care o dă mai departe colegilor mai tineri si celor nou-veniţi în echipă, este cea a onestităţii. “Fii sincer în relaţiile cu clienţii, partenerii și furnizorii. Logistica, domeniul în care pare natural să promiţi și să nu te ţii de cuvânt, nu se va impune atâta vreme cât nu vom fi profesioniști și la acest capitol.”

Ce înseamnă să fii logistics manager?

Bogdan Miron își definește rolul de logistics manager drept unul “clasic”, cu îndatoriri în patru secţiuni: planificarea producţiei, achiziţie materie primă, transport și depozitare. Responsabilitatea sa este să se asigure că fabrica de la Chișineu Criș este deservită la timp cu materie primă, să organizeze planificarea lunară și săptămânală a liniilor de producţie, precum și alimentarea liniilor de producţie, să programeze transportul materialelor și a produsului finit, și nu în ultimul rând, să monitorizeze tot ceea ce înseamnă depozitarea mărfurilor.

“Este un rol dinamic și, zic eu, fundamental, care pornește de la cererea clientului, și apoi generează mișcări de unde în toată fabrica și mai departe către furnizorii de materiale.“ Însă nimic nu este clasic la cumulul de competenţe de care este nevoie pentru a fi om de logistică.

“Trebuie să fii puţin inginer, dar și un bun vânzător, să ai ceva stofă de purchasing, să ai o vedere de ansamblu asupra operaţiunilor fabricii, dar și ochiul format pentru detalii, cunoștinţe de legate de sănătatea și securitatea muncii, uneori trebuie să fii politician și tot timpul trebuie să știi să asculţi și, în același timp, să îţi impui părerea. Și ca să nu vorbim la modul general, un profil cât mai aproape de ceea ce mi-aș dori eu să fiu înseamnă: punctual, sincer, tech-aware, cu solide cunoștinţe de control al producţiei și achiziţii materiale, cu experienţă în operaţiunile de depozitare, cunostinţe vaste în transport – maritim, aerian, rutier; poliglot, asertiv, bun ascultător.”

Echipă performantă, proiecte de succes

“Cred cu tărie că cea mai mare realizare a oricărui manager este o echipă bine sudată, capabilă și performantă” spune Bogdan, atunci când este întrebat de proiectul de care este cel mai mândru.

Astăzi, logistica Maschio Gaspardo România, care numără puţin peste 60 de persoane: planificatori, achizitori, stivuitoriști și șefi de schimb, este un departament vast și împărţit pe toată suprafaţa fabricii. Având în vedere complexitatea și dispersia echipei, comunicarea este extrem de importantă, chiar și atunci când trebuie dat un feedback negativ. “Este necesar să-l oferim, ţintind problema, nu persoana! Ne place să menţinem o atmosferă senină și deschisă în echipă, să și glumim, uneori ne mai întâlnim și întrun cadru informal, ne place să spunem “mulţumesc” și „te rog”, și nu în ultimul rând, să tragem toţi la aceeași barcă pentru că un KPI atins înseamnă și o bonificare la final de lună. Un mod eficient prin care îmbunătăţești performanţa este setarea unor obiective SMART, dar și a unui stimulent pentru atingerea lor.”

Evident, unul dintre obiectivele SMART și totodată și piatra de temelie a oricărui manager de logistică este cel de reducere și optimizare a stocurilor, o muncă constantă, întotdeauna în desfășurare. În viitorul apropiat, echipa logistică Maschio Gaspardo va avea o nouă sarcină, “o provocare în toată puterea cuvântului”, căci va fi implicată într-un amplu proiect de transfer al producţiei unui utilaj din Italia în România, cu toate elementele imprevizibile pe care le aduce.