Home Logistics Curierat și e-commerce #ProfilDeManager: Delia Dinu, Chief Operations Officer sezamo

#ProfilDeManager: Delia Dinu, Chief Operations Officer sezamo

#ProfilDeManager: Delia Dinu, Chief Operations Officer sezamo

Profesionist cu o carieră de succes în logistică și supply chain în companii multinaţionale și antreprenoriale din domenii precum FMCG, retail sau servicii logistice, Delia Dinu, Chief Operations Officer sezamo s-a lovit pentru prima dată de cuvântul “logistică” imediat după terminarea facultăţii, pe când încă își dorea o carieră în domeniul financiar/ contabil. Atunci s-a îndrăgostit de domeniu și, privind în urmă, dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar face exact aceeași alegere.

“Am știut că este domeniul în care îmi doresc să construiesc o carieră. „ A organiza”, „a optimiza”, „a duce la bun sfărșit”, „a respecta termene” era tot ce îmi doream și, de alftel, simţeam că mi se potrivește ca o mănușă. La începutul carierei mele am avut oportunitatea de a lucra în cadrul Procter & Gamble, care a fost o școală extraordinară.”

Alături de Procter&Gamble, FM Logistic, Kaufland România, Altex sunt câteva dintre companiile unde și-a continuat ascensiunea profesională. Aici a întâlnit oameni excepţionali, care și-au adus aportul la această dezvoltare și de la care a primit sfaturi, care îi folosesc chiar și astăzi ca repere.

„Cel mai bun sfat primit în carieră a fost: „nu trece cu vederea peste o problemă apărută. Nu se rezolvă nimic fără a lua măsuri, a corecta. O problemă nerezolvată în stadiu incipient poate avea efect înzecit mai târziu.’’ La rândul meu, cel mai bun sfat pe care îl pot da colegilor nou-veniţi în echipă este: „să nu îţi fie frică să întrebi, nu putem să le știm pe toate,” spune Chief Operations Officerul sezamo.

La capitolul proiecte interesante derulate, Delia se poate mândri cu multe reușite, printre care mutarea operaţiunilor logistice din Franţa în România pentru Yves Rocher, internalizarea operaţiunilor logistice pentru depozitul Kaufland Ploiești, mutarea diviziei de MDA din Altex, dintr-un depozit închiriat într-unul proprietate. Succesul acestora îl atribuie planificării corecte: „Privirea de ansamblu asupra proiectului este foarte importantă și poate face diferenţa între succes și eșec.”

Chief Operations Officer sezamo

Finalul lui 2021 a însemnat startul unei noi aventuri profesionale pentru Delia, care a preluat rolul de Chief Operations Officer în cadrul supermarketului online sezamo, parte a grupului european Rohlik.

“Rolul de Chief Operations Manager în cadrul sezamo presupune, pe lângă partea operaţională, care înseamnă intrare marfă, pregătire marfă și livare marfă către client, și o parte „administrativă’’ – coordonarea departamentelor de Facility, IT, Administrative Operations. Fiind un start-up, provocarea principală este formarea echipei de la zero.”

sezamo se va lansa pe piaţă curând și va avea o echipă de 1.000 de angajaţi în România, în primul an, potrivit declaraţiilor companiei. Proiectul va debuta cu 200 de angajaţi, urmând ca după lansare să se alăture alte 800 de persoane. Multe dintre aceste locuri de muncă sunt în zona de logistică și operaţională, dar și în departamente precum Financiar, Customer Care, People and Culture, Marketing, Quality, IT, Business Intelligence și în departamentul Agile, responsabil cu studiul comportamentului și al nevoilor clienţilor.

Echipa – element cheie al afacerii

 „Pentru că sezamo este la început de drum în România, cel mai important ingredient în construcţia unei echipe este crearea unui mediu de colaborare. Membrii echipei nu se cunosc, nu au mai lucrat împreună. Creând un mediu de colaborare, membrii echipei pot învăţa unul de la celălalt, se pot motiva și se pot ajuta reciproc, contribuind astfel la construcţia și dezvoltarea afacerii,” explică Delia Dinu. Cele mai importante aptitudini la oamenii din echipe sunt: flexibilitatea, adaptabilitatea, gândirea critică și capacitatea de a rezolva probleme.

Pentru acest an, proiectele de pe agendă și obiectivul profesional sunt strâns legate de lansarea cu succes a supermarketului online sezamo.ro și de atragerea cât mai multor clienţi din rândul cumpărătorilor tradiţionali, care în prezent își fac cumpărăturile în magazinele fizice. Pe lângă acestea, un alt proiect important pe plan local este colaborarea cu Banca de Alimente, pentru a preveni risipa alimentară.

Calităţile unui profesionist în logistică

Un bun profesionist în logistica, spune Delia Dinu, dispune de atenţie distributivă, gândire analitică și este mereu preocupat de întrebarea: oare poate fi făcut mai bine, mai repede, cu costuri mai mici?, găsind de cele mai multe ori și răspunsul la această dilemă.

Principala provocare a momentului pentru profesioniștii în domeniu este lipsa forţei de muncă, explică Chief Operations Officer-ul sezamo. “În ceea ce privește provocare viitorului, cu siguranţă va fi pre siunea pe costuri și personalizarea serviciilor, care va duce  la creșterea complexităţii proceselor logistice.”

Cum se poate rezolva, cel puţin în parte, problema forței de muncă în zona de logistică prin atragerea tinerilor către acest domeniu? Ținând cont de schimbul de generaţii, argumentează Delia Dinu.

“Dacă eu fac parte din generaţia X, lucrul cu generaţia Y sau generaţia Z poate fi o adevărată provocare. Generatia Z este generaţia dependentă de tehnologie, pentru care totul se întâmplă imediat: mesajele ajung imediat la destinaţie, există o dinamică în comunicare de care trebuie să ţinem cont. Pentru această generație sunt importante principiile de lucru, mediul, instrumentele de lucru. Cred că pentru a atrage acești tineri în logistică trebuie să creezi un mediu plăcut, dinamic și provocator și, nu în ultimul rând să transformi mersul la serviciu în ceva distractiv.”