Home Intermodal Raport: Creştere de peste 10% a volumului de containere operate în Constanţa în Q1 2022

Raport: Creştere de peste 10% a volumului de containere operate în Constanţa în Q1 2022

Raport: Creştere de peste 10% a volumului de containere operate în Constanţa în Q1 2022

În prima jumătate a anului 2022, Constanța și-a crescut volumul de containere încărcate cu 10,4% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele publicate recent de Informall BG, biroul de analiză cargo-maritim din regiunea Mării Negre, şi citate de container-news.com.

În ultima perioadă, portul Constanţa a devenit un centru de tranzit de mărfuri pentru toate tipurile de transport, inclusiv Ro-Ro, arată sursa citată. În condiții normale de piață, rata anuală de creștere a cifrei de afaceri a portului Constanța pentru zona containerelor este de 2-3%, însă acum creşterea este substanţială. Deşi nu mai este nicio surpriză, motivul care se află în spatele celor peste 10% este legat de redirectarea traficului de containere destinat Ucrainei către Constanţă. De aici, containerele sunt preluate pe tren sau camion către destinaţia finală din ţara vecină.

La nivel de cotă de piaţă, este important de menţionat că Alianţa 2M continuă să domine piaţa românească de containere, gestionând circa 40% din totalul traficului încărcat în Constanţa. Maersk şi MSC, cei doi parteneri ai Alianţei 2M au câștigat 6,75% din volumul suplimentar de containere în S1 2022 față de S1 2021 în Constanța. În mod similar cu România, alianţa controlează 47% din traficul ucrainean de containere pe Marea Neagră.

Ca urmare a congestionării terminalului Constanța, timpul de staționare a containerelor a crescut semnificativ atât pentru containerele ucrainene, cât și pentru cele non-ucrainene, încetinind funcționarea generală a celor două terminale DP World şi SOCEP.