Home Logistics Depozitare Revoluţie în distribuţie: Polisano şi Industria 4.0

Revoluţie în distribuţie: Polisano şi Industria 4.0

Revoluţie în distribuţie: Polisano şi Industria 4.0

Înfiinţată în 1993, Polisano Distribuţie face parte din primul grup de firme din România care oferă servicii integrate în domeniul sănătăţii, având capital integral românesc. De la producţia de medicamente într-o fabrică ultramodernă, la distribuţia de medicamente la nivel naţional, la spitale și clinici la standarde occidentale, policlinici cu laboratoare proprii de analize sau centre de fertilizare în vitro, grupul Polisano se reunește sub deviza „Totul pentru viaţă”.

Cu o tradiţie de peste două decenii în domeniu, compania a trecut prin multe schimbări și a făcut faţă şi mai multor provocări. De mai bine de 10 ani, Polisano Distribuţie se situează permanent în top 3 distribuitori din industria pharma, ceea ce reprezintă o confirmare a profesionalismului și calităţii serviciilor oferite. De asemenea, compania este singurul distribuitor din ţară care deţine toate cele trei certificări ISO: 9001:2008, 14001:2009 și 18001:2007, acordate de compania germană TÜV Hessen, o confirmare în plus a standardelor internaţionale de calitate la care aceasta își desfășoară activitatea.

Despre provocări logistice, investiţii și importanţa factorului uman în dezvoltarea viitoare a Polisano Distribuţie am discutat cu domnul Laurenţiu Ilie, Director de Operaţiuni Polisano Distribuţie.

Intermodal&Logistic: Care sunt provocările logistice pe care le întâmpină Polisano în ceea ce privește distribuţia de produse farmaceutice?

Laurenţiu Ilie: Activând într-un cadru legislativ reglementat riguros și supravegheat atent de către autorităţile din domeniu, distribuţia pharma diferă de celelalte tipuri de industrii logistice prin provocări precum accesul în orice localitate din ţară în 24 de ore de la primirea unei comenzi, asigurarea condiţiilor optime de păstrare, diferenţiate pe caracteristicile speciale ale fiecărui tip de produs farmaceutic pe tot parcursul circuitului nostru logistic sau livrările în regim de urgenţă în maxim 3 ore de la apariţia unei solicitări de acest tip.

Intermodal&Logistic: Cu ce diferă distribuţia de produse farmaceutice în spitale de cea în farmacii?

Laurenţiu Ilie: Distribuţia de medicamente se efectuează pe două mari canale. Primul este caracteristic clienţilor de tip unităţi farmaceutice, unde frecvenţa de livrare este de trei ori pe zi pentru unităţile situate în cele 9 orașe în care suntem prezenţi cu un depozit farmaceutic, de două ori pe zi în fiecare oraș din ţară și o dată pe zi la farmaciile din zonele rurale.

Pentru deservirea urgenţelor asigurăm livrare în 3 ore, iar timpul standard de livrare este de 24 de ore de la preluarea unei comenzi. Cursele, și implicit costurile generate de ele, se află într-un permanent proces de eficientizare care ne-a asigurat succesul.

Al doilea canal este cel care deservește unităţi medicale – de la spitale la clinici sau cabinete medicale individuale. Livrările se fac în baza contractelor încheiate prin licita- ţie cu clienţii care, în acest caz, sunt preponderent unităţi farmaceutice cu circuit închis. Comenzile sunt mai mari din punct de vedere cantitativ, iar frecvenţa livrărilor este mai rară, fiind direct proporţională cu necesităţile și urgenţele.

Caracteristică pentru acest tip de livrări este promptitudinea, fiind conștienţi că, atunci când primim o comandă de la o unitate medicală, cronometrul este pornit pentru a salva o viaţă.

La acest capitol nu putem vorbi însă despre distribuţie, fără a menţiona că și condi- ţiile de depozitare sunt speciale. Acestea constau în asigurarea cu precizie a factorilor de mediu, respectiv temperatură și umiditate. Monitorizarea și înregistrarea continuă pe toată suprafaţa de depozitare se face prin sisteme profesionale de control și avertizare pentru fiecare dintre zonele dedicate categoriilor de produse (medicamente, suplimente alimentare, aparatură medicală, cosmetice, produse cu regim special) și respectiv destinaţiilor diferite ale acestora (pregătite pentru livrare, retrageri, neconformităţi).

Deţinem zone separate și securizate pentru produsele cu regim special – stupefiante și psihotrope – sau cele care prezintă neconformităţi, aflate în carantină. Acordăm o atenţie sporită managementului priorităţilor și gestionării de tip FEFO (First Expiry- First Out) a produselor și asigurăm permanent trasabilitatea produselor.

Datele despre fluxul logistic sunt colectate şi arhivate automat într-un sistem dedicat de management. Sistemul monitorizează automat și continuu poziţia, temperatura şi umiditatea micromediului de transport şi depozitare al produselor pe tot parcursul lanţului logistic: din momentul preluării produselor de la furnizor până la predarea lor către client.

Intermodal & Logistic: Ce investiţii au fost realizate în ultimii trei ani pe partea de infrastructură logistică și operaţională, și ce alte investiţii plănuiește Polisano să realizeze în viitorul apropiat, pentru un circuit susţinut de distribuţie a produselor farmaceutice?

Laurenţiu Ilie: Investiţiile realizate au depășit 5 milioane de euro în ultimii 3 ani și au fost alocate în scopul creșterii performanţelor la nivelul parcului auto, modernizărilor la nivelul sistemelor de control și monitorizare a temperaturii din lanţul de distribuţie, dar și din cadrul depozitelor.

În perioada următoare avem în plan introducerea unei soluţii WMS (Warehouse Management System) și a uneia WCS (Warehouse Controlling System) prin care să putem ridica la un nou nivel gradul de optimizare al proceselor care ţin de livrarea și depozitarea produselor, precum și introducerea în strategia noastră de optimizare și evaluarea cât mai multor indicatori de performanţă generaţi de aceste soluţii.

Intermodal&Logistic: Care sunt următorii pași în strategia de dezvoltare a Polisano Distribuţie?

Laurenţiu Ilie: Printre următorii pași pe care Polisano Distribuţie și-a propus să-i urmeze putem enumera fără însă a ne limita la reorganizarea depozitelor în urma evaluărilor noilor indicatori cheie de perfomanţă. În funcţie de stadiul de dezvoltare din ultimele 18 luni al infrastructurii rutiere naţionale ne vom adapta strategiile de livrare la nivelul fiecărei regiuni a ţării. Urmărim în permanenţă dezvoltarea portofoliului de furnizori și dorim să devenim principalul partener pe segmentul de import și distribuţie al celor mai mari producători din industrie.

Avem convigerea că Polisano va rămâne prima alegere a clienţilor din domeniul pharma prin promptitudinea, încrederea și seriozitatea pe care le oferim acestora.

Polisano intră în cursa pentru implementarea caracteristicilor Industriei 4.0 cu mare încredere. În contextul unei adevărate reţele formată între telefoanele noastre inteligente, casele inteligente și serviciile medicale oferite cu aparate high-tech în spitale inteligente avem şansa de a lua parte la o revoluţie în domeniul sănătăţii și al produselor farmaceutice, iar când acest lucru se va întâmpla noi vom fi acolo, deja pregătiţi.

Această revoluţie digitală își anunţă implementarea în multe domenii, cu efecte majore în final la nivel socio-economic.Datorită strictelor reglementări care îl caracterizează, domeniul pharma este pregătit pentru un viitor care reunește domeniul sănătăţii cu cel digital.

Revoluţia presupune implementarea unor concepte precum interoperabilitate și interconectarea tehnologiilor digitale cu produsele industriale și de logistică,având ca rezultat eliminarea erorilor, scăderea costurilor de producţie și creșterea calităţii. Spre exemplu, pentru noi înseamnă automatizarea proceselorrepetitive ale distribuţiei prin utilizarea unor concepte precum AIDC (Automatic Identification Data Capture) pentru serializare, sau RFID (Radio Frequency Identification) și senzori speciali careneoferă indici de performanţă primiţi în timp real, iar pentru producători înseamnă automatizarea liniilor mari de producţie.Eficienţa la nivel înalt este din ce în ce mai necesară în logistică, deoarece cererea pieţei devine tot mai complexă și se pune accentul pe personalizarea comenzilor.

Ca lideri ai schimbării vom utiliza şansa pe care o avem de a ne dezvolta odată cu această revoluţie și punem accent pe competitivitatea noastră la nivel european și internaţional în domeniu farmaceutic. Laurenţiu Ilie Director de Operaţiuni – Polisano Distribuţie

90 de milioane de cutii de medicamente transportate în 2014

Polisano deţine opt depozite zonale și un depozit central, având suprafaţa totală de depozitare de14.000mp,iar volumul marfă ce poate fi stocat ajunge la 42.000mc, din care 4.500mc sunt spaţi idestinate exclusiv depozitări iproduselor farmaceutice din lanţul defrig,respectiv 2-8°C, iar o facilitate inedită o reprezintă depozitarea produselor farmaceutice congelate, la – 25°C, fiind unicul distribuitor din ţară al acestor produse. În portofoliul companiei se regăsesc peste 7.000 de produse farmaceutice în portofoliu, din care aproximativ 5.500 sunt cele de tip RX și OTC, provenind de la cei 220de producători și mergând către cei peste 2.500 clienţi. Parcul auto propriu cumulează 320 autoutilitare și camioane care acoperă cele peste 200de rute de livrare.

Volumele de produse farmaceutice depozitate și transportate au urmat un trend constant ascendent încă din 1996, când Polisano a implementat, în premieră în România, distribuţia directă cătrespitale.Astfel, în 2014 Polisano a transportat peste 90milioane de cutii de medicamente. Aceasta cifră poate fi transpusă în volumul cumulat a aproximativ 750 de TIR-uri aliniate unul după celălalt pe o distanţă de aproximativ 20 kilometri.

« Pentru viitor am pus la punct o strategie de dezvoltare susţinută de una dintre cele mai bune echipe de management și de profesioniști în industrie din ţara noastră. Factorul uman este cel mai important capital al unei companii de aceea putem spune că Polisano își atinge obiectivele prin valorile pe care și le-a însușit: inovaţia, competenţa, responsabilitatea și performanţa în domeniu. Pe lângă ceea ce înseamnă actul de business, compania achesează la crearea unei sinergii între aceste patru valori care reprezintă o condiţie sine qua non pentru succesul său pe viitor. » Laurenţiu Ilie Director de Operaţiuni – Polisano Distribuţie.