Home Logistics Roboții, o soluție pentru forța de muncă îmbătrânită și în declin a Poloniei

Roboții, o soluție pentru forța de muncă îmbătrânită și în declin a Poloniei

Roboții, o soluție pentru forța de muncă îmbătrânită și în declin a Poloniei

Potrivit Oficiului Central de Statistică al Poloniei (GUS), până în 2050 populația Poloniei ar putea scădea cu 4,4 milioane de oameni. Media de vârstă a populației va fi peste 52 de ani, cu 11 mai mult ca astăzi, ceea ce înseamnă că peste jumătate din populația Poloniei va avea peste 50 de ani.

Robotizarea ar putea fi soluția la o populație tot mai redusă și îmbătrânită, spune un studiu al companiei de cercetare Abile. De asemenea, potrivit datelor chestionarului realizat în decembrie 2020, polonezii se declară în favoarea utilizării roboților pentru a compensa pentru decalajul demografic de pe piața muncii. Astfel, 65% dintre respondenți au indicat că nu le este teamă că și-ar putea pierde locurile de muncă în cazul introducerii soluțiilor de automatizare și robotizare în companiile unde lucrează.  Doar 25% dintre respondenți au declarat că sarcinile lor de lucru ar putea fi îndeplinite parțial sau total de un robot, în timp ce 9% dintre cei chestionați au spus că nu cred că roboții pot înlocui oamenii.

“Societatea poloneză este pregătită să adopte noile tehnologii. Majoritatea lucrătorilor polonezi nu este speriată de pierderea locului de muncă în urma implementării digitalizării în companii. Aceștia nu văd roboții ca pe o amenințare, ci ca pe o completare a competențelor umane. De asemenea, managerii și antreprenorii se așteaptă de la angajați să adopte o abordare mai creative și individualizată în activitatea pe care o desfășoară în detrimentul sarcinilor repetitive, extrem de plictisitoare și fără valoare adăugată. Procesele robotice automatizate pot avea o contribuție majoră din acest punct de vedere” explică Mariusz Gołębiewski, Vice-Președinte Abile Consulting.

Acesta a explicat că în cazul în care situația demografică nu se schimbă, lipsa forței de muncă ar putea deveni un factor direct al frânării creșterii economice în Polonia. “Astăzi sunt multe exemple care arată că automatizarea nu duce la eliminarea locurilor de muncă. Dimpotrivă, automatizarea și robotizarea contribuie la crearea de zone de complementaritate între resursa umană și roboți, aceștia din urmă putând efectua activități de rutină și ajutând la controlul decalajului demografic” este de părere Mariusz Gołębiewski.