Home Intermodal România va adera la axa rutieră “Via Carpatia”ce va lega Lituania de Bulgaria

România va adera la axa rutieră “Via Carpatia”ce va lega Lituania de Bulgaria

România va adera la axa rutieră “Via Carpatia”ce va lega Lituania de Bulgaria

Mai multe state est-europene, printre care și România, intenționează să construiască împreună o axă rutieră care să lege Lituania de Bulgaria, numită “Via Carpatia”, conform unei declarații comune semnate săptămâna aceasta, la Varșovia, informează Agerpres.

Proiectul a primit deja adeziunea a șapte țări  (Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Turcia), semnatare ale declarației. Scopul acestui proiect ambițios este acela de a întări cooperarea regională între țările europene situate între Marea Baltică și Marea Adriatică, pentru a contrabalansa centrul de greutate reprezentat de Europa occidentală.

„Via Carpatia este o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este o cale de comunicare care ar încălca principiul, în vigoare până acum, de realizare unor artere în direcția est-vest”, a declarat Andrzej Adamczyk, ministrul polonez al infrastructurii.

Deocamdată, nu a fost furnizată nici o informație legată de costul proiectului sau data la care va fi demarat, însă inițiatorii proiectului intenționează să obțină o finanțare din partea Uniunii Europene.