Home Intermodal Trafic ROLA record pe axa Brenner în 2021

Trafic ROLA record pe axa Brenner în 2021

Trafic ROLA record pe axa Brenner în 2021

Operatorul feroviar ÖBB Rail Cargo Group (RCG) a realizat un trafic record în 2021, transportând prin intermediul serviciului ROLA (Rolling Road) peste 160.000 de camioane pe axa Brenner. 

ROLA (transport combinat însoțit) combină transportul rutier și cel feroviar.

În acest fel, camioanele și semiremorcile parcurg anumite secțiuni ale rutei lor pe cale ferată, în timp ce șoferii călătoresc confortabil în propriile vehicule. Transportul combinat însoțit RO-LA câștigă o popularitate tot mai mare în rândul companiilor care transportă marfă pe axa Brenner (Wörgl–Brenner și Wörgl–Trento), operatorul german Rail Cargo Group transportând peste 160.000 camioane anul trecut. Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată în ultimii zece ani.

În același timp, a crescut și ponderea ROLA comparativ cu totalul traficului de tranzit din Tirol. Creșterea numărului de camioane transportate pe cale ferată  este semnificativ mai mare decât creșterea numărului de camioane pe șosea.

Potrivit RCG, serviciul ROLA a avut rezultate bune în 2021 pe toate rutele pe care este implementat, în 2021 fiind transportate cu 29% mai multe camioane decât în 2020. În plus, traficul ROLA înregistrat în 2018 și 2019 a fost, de asemenea, depășit.

ROLA contribuie semnificativă la eliminarea camioanelor de pe rutier și trecerea fluxurilor de marfă pe cale feroviară, dar și la protecția climei. Fiecare călătorie ROLA pe ruta Wörgl–Brenner, de exemplu, este de 35 de ori mai ecologică decât o cursă pe șosea.