Home Intermodal UE propune sprijinirea transportului feroviar de marfă prin suspendarea TUI

UE propune sprijinirea transportului feroviar de marfă prin suspendarea TUI

UE propune sprijinirea transportului feroviar de marfă prin suspendarea TUI

Comisia Europeană a propus o ordonanță care le permite statelor membre UE să suspende sau să reducă taxele de acces la infrastructura feroviară (taxa utilizare infrastructură – TUI), dar și la taxele de rezervare. Această măsură are rolul de a sprijini operatorii de transport, care se confruntă cu un declin al volumelor de marfă în această perioadă.

Pandemia are un impact fără precedent asupra industriei transporturilor, în general și asupra sectorului feroviar, în special, ceea ce poate conduce la un număr important de insolvențe și probleme de lichidități ce pot afecta lanțurile de aprovizionare, se precizează în propunerea Comisiei Europene.

Acest impact este resimțit cu precădere de operatorii de transport feroviar independenți și privați, a declarat ERFA (Asociația Europeană pentru Transport Feroviar)

 “Volumele de marfă pe calea ferată au suferit o reducere cu aproximativ 25% față de volumele normale și preconizate. Taxele de acces reprezintă 20-35% din costurile operaționale totale ale operatorilor de transport feroviar de marfă, iar declin masiv în volume are un impact asupra viabilității serviciilor. Măsuri de sprijin, precum suspendarea temporară sau reducerea taxelor de utilizare a infrastructurii vor furniza un moment de respiro în timpul acestei crize,” a declarat Dirk Stahl, președinte ERFA.

“Dacă va fi adoptată, această ordonanță le va furniza statelor membre și managerilor de infrastructură flexibilitatea necesară pentru a lua măsuri concrete în sprijinul industriei feroviare de transport marfă.”

“Ceea ce este important acum este ca această propunere legislativă să fie adoptată de Parlamentul European și Consiliul European. ERFA le solicită statelor membre și membrilor Parlamentului European să susțină această propunere în procesul legislativ” a adăugat Conor Feighan, Secretar General ERFA.