Home Logistics Comerț international UE semnează un acord comercial cu Singapore, cel mai mare partener din Asia de Sud-Est

UE semnează un acord comercial cu Singapore, cel mai mare partener din Asia de Sud-Est

UE semnează un acord comercial cu Singapore, cel mai mare partener din Asia de Sud-Est

Pe 21 noiembrie 2019 a intrat în vigoare acordul comercial între UE și Singapore, cel mai mare partener comercial european în Asia de Sud-Est. În temeiul acordului comercial, Singapore va elimina toate taxele vamale restante aplicate produselor UE.

De asemenea, acordul oferă noi oportunităţi pentru furnizorii de servicii din UE în sectoare precum, telecomunicaţiile, serviciilede mediu, ingineria, informatica și transportul maritim.

În plus, el va crește predictibilitatea mediului de afaceri. Aprobat pe 8 noiembrie de către statele membre, acordul va duce la crearea de noi oportunităţi pentru companiile din UE și Singapore, comerţul bilateral total cu bunuri între cele două pieţe fiind de peste 53 de miliarde EUR, iar cel cu servicii în valoare de alte 51 de miliarde EUR.

Peste 10.000 de companii din UE sunt stabilite în Singapore, utilizând acest stat ca platformă pentru întreaga regiune a Pacificului. Singapore este, de asemenea, pe locul întâi în ceea ce privește investiţiile europene în Asia, investiţiile între UE și Singapore crescând rapid în ultimii ani. Stocurile de investiţii bilaterale combinate au atins 344 de miliarde EUR în 2017. Acordul va permite, de asemenea, protecţia juridică pentru 138 de produse alimentare și băuturi europene emblematice, cunoscute ca indicaţii geografice.

Singapore este deja a treia cea mai important destinaţie pentru astfel de produse europene de specialitate. În plus, Singapore a convenit să elimine, pe lângă taxele vamale, obstacolele din calea comerţului desfășurat în sectoare- cheie, de exemplu prin recunoașterea testelor de siguranţă ale UE pentru autoturisme și pentru multe aparate electronice sau prin acceptarea etichetelor pe care întreprinderile din UE le utilizează pentru textile. UE și Singapore au încheiat, de asemenea, un acord de protecţie a investiţiilor, care poate intra în vigoare după ce a fost ratificat de toate statele member ale UE, în conformitate cu propriile lor procedure naţionale.