Home Logistics Depozitare VGP își extinde prezenţa în România: peste 90.000 mp de noi spaţii logistice în construcție

VGP își extinde prezenţa în România: peste 90.000 mp de noi spaţii logistice în construcție

VGP își extinde prezenţa în România: peste 90.000 mp de noi spaţii logistice în construcție

VGP, furnizorul paneuropean de logistică și imobiliare semi-industriale de înaltă calitate, își accelerează extinderea prezenţei sale în România. Dezvoltatorul imobiliar lansează construcţia a trei noi clădiri de aproximativ 30.000 mp fiecare în parcurile industriale VGP din Arad, Brașov și București Nord.

La nivel european, dezvoltatorul belgian a făcut publice recent rezultatele pe primul semestru din anul 2021, care s-a încheiat cu o performanţă operaţională solidă, rezultând un profit net record de 203,8 milioane EUR. La 31 august 2021, VGP avea în constructive un număr de 59 de proiecte reprezentând un total de 1.559.000 mp, la care se adaugă terenuri achiziţionate sau angajate cu o suprafaţă totală de peste 8,5 milioane mp. „Deși sunt foarte mândru de ceea ce s-a realizat până în prezent, așteptăm cu nerăbdare ambiţioasa aventură ce urmează. Avem în desfășurare mai multe proiecte de prestigiu și lucrăm din greu pentru a putea include noi ţări, atât în Europa de Est, cât și în Europa de Vest. În același timp, continuăm să ne extindem agenda de responsabilitate corporativă și socială, făcând ca fiecare dintre ţările din portofoliul nostru, activele și cei peste 300 de angajaţi să contribuie activ la obiectivele noastre. Astfel, extinderea noastră în domeniul fotovoltaic continua într-un ritm mai alert decât cel previzionat – prin cei 133MW în instalaţii de panouri solare operaţionale în curs de construire, vom produce în curând suficientă energie pentru a alimenta 37.000 de locuinţe.”, a declarat Jan Van Geet, CEO VGP.

Dezvoltare accelerată în România

În România, VGP a început în iulie și august construcţia de noi clădiri în trei parcuri diferite -VGP Park București Nord, VGP Park Arad și VGP Park Brașov, implementând astfel strategia de dezvoltare și extindere anunţată în 2020 cu scopul de a realiza o acoperire naţională mai bună și de a-și consolida poziţia în piaţă.

  • În cadrul VGP Park București (Nord), localizat strategic la intersecţia dintre A3 și centura Bucureștiului, a demarat recent construcţia primei clădiri, cu o suprafaţă de aproximativ 28.000 mp, care urmează să fie terminată în trimestrul 1 al anului 2022. În parcul dezvoltat pe un teren de circa 250.000 mp se preconizează că vor putea fi găzduite alte trei clădiri, ajungându-se astfel la o suprafaţă totală potenţială de închiriere de aproximativ 120.000 mp.
  • În parcul VGP Park Arad, în iulie a fost demarată construcţia primei clădiri, de 28.500 mp suprafaţă totală de închiriat. Spaţiul este închiriat deja partial către doi operatori având ca obiect de activitate curieratul și logistica, care au ales VGP Arad pentru a-și stabili aici huburi operaţionale regionale. VGP Park Arad, dezvoltat pe un teren de 39 ha, cu o suprafaţă potenţială de închiriere de până la 200.000 mp, este poziţionat strategic în limitele orașului Arad, cu o conectivitate perfecta la reţelele rutiere europene localizat adiacent autostrăzii A1 și la doar 50 km distanţă de Timișoara și punctul de frontieră Nădlac.
  • VGP Park Brașov, lansat în trimestrul 4 din 2020, a finalizat livrarea cu succes a primei sale clădiri de 9.500 mp către doi chiriași și a lansat recent lucrările de construcţie pentru cea de-a doua clădire, având 27.500 mp, care se așteaptă să fie finalizată în primul trimestru al anului 2022. Noua clădire va avea flexibilitatea pentru a găzdui operaţiuni mici și mijlocii, precum și pentru a îndeplini cerinţele pieţei locale pentru astfel de spaţii. VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafaţă de aproximativ 390.000 mp și va avea un potenţial total de 180.000 mp spaţiu disponibil de închiriat. Parcul logistic este situat adiacent orașului și șoselei de centură Brașov și are acces direct de pe drumul european E68 către Sibiu, fiind foarte aproape de legătura cu viitoarea autostradă A3 București-Brașov-Sibiu.
VGP Park Brasov

“Începerea construcţiei unui nou parc VGP prin lansarea lucrărilor pentru prima clădire a acestuia este întotdeauna un moment special. De data aceasta e cu adevărat memorabil, întrucât lansăm aproape în paralel două locaţii noi pentru VGP România- Arad și București. Dacă ar fi să adăugăm începerea, în aceeași perioadă, a construirii celei de-a doua clădiri din parcul nostru VGP Brașov, care a fost deja lansat la sfârșitul anului trecut, putem spune că planurile de extindere ale VGP România sunt acum în plin avânt. De asemenea, adăugarea celor 90.000 mp de noi spaţii va duce portofoliul VGP în România peste borna de un sfert de milion de metri pătraţi – suprafaţă de închiriat,” a declarat Adrian Crizbășianu, Country Manager VGP România.

Obiectivele de dezvoltare durabilă VGP NV

VGP s-a angajat să reducă emisiile de tip 1 și 2 de GES (gaze cu efect de seră) cu 50% până în anul 2030 și să atingă neutralitatea netă de carbon până în 2025. În plus, au fost stabilite obiective cheie pentru creșterea capacităţii de producţie a energiei verzi până la 200 MW și pentru certificarea tuturor clădirilor noi cu BREEAM foarte bun sau echivalent.

Cadrul de Finanțare Verde VGP oferă un set clar și transparent de criterii care facilitează investiţiile în energie regenerabilă, eficienţă energetică și proiecte ecologice care fac parte din portofoliul de active al VGP. Cadrul a permis VGP să emită cu succes prima sa tranșă publică de obligaţiuni verzi, în valoare nominală totală de 600 milioane EUR în luna martie 2021.

Fundaţia VGP a fost înfiinţată în 2019, cu scopul de a da ceva înapoi societăţii, indiferent de contribuţia adusă de companie prin operaţiunile sale obișnuite. VGP s-a angajat să contribuie cu aproximativ 1-2% din profitul său anual la Fundaţia VGP. Fundaţia își propune să încurajeze conservarea naturii, să aibă un impact asupra comunităţilor locale prin proiecte sociale și să conserve și să protejeze patrimoniul cultural european. Fundaţia operează independent de activitatea comercială a VGP și este implicată în proiecte pe care le consideră importante.