Home Logistics Comerț international What3words mapează lumea în 3 cuvinte

What3words mapează lumea în 3 cuvinte

What3words mapează lumea în 3 cuvinte

oils.fakes.submits – aceste trei cuvinte, aparent fără sens, îi transmit unui curier care utilizează aplicaţia what3words că are de livrat un colet la adresa Piaţa Victoriei 1.

Ce este what3words? Este un sistem de adresare global cu un principiu de funcţionare simplu și ușor de înţeles: lumea a fost împărţită în pătrate de 3m x 3m și fiecărei porţiuni îi corespunde o adresă unică formată din trei cuvinte, ceea ce înseamnă că oricine în orice colt al lumii are acum o adresă, chiar și în zonele greu accesibile, unde nu există coduri poștale sau adrese fizice. Aplicaţia folosește un algoritm care are un vocabular de 40.000 cuvinte uzuale.

Compania a luat naștere în Londra, fiind fondată de către Chris Sheldrick, care anterior a lucrat ca manager pentru industria muzicală și matematicianul Mohan Ganesalingam. Fiind responsabil cu organizarea de evenimente live în toată lumea, Sheldrick s-a confruntat adesea cu probleme în găsirea intrărilor în locaţiile evenimentelor și identificarea adreselor corecte și din această nevoie a apărut ideea unui sistem care să meargă dincolo de adrese și coordonate GPS și să fie mult mai precis.

Aplicaţia este utilizată în peste 170 de ţări de către 400 de companii și este disponibilă în 14 limbi, cu altele în curs de dezvoltare, permiţându-le utilizatorilor să folosească adresele din trei cuvinte în limba nativă.

Harta online a companiei și aplicaţia mobilă se pot utiliza gratuit, afacerea susţinându-se din costurile pe care le suportă companiile care doresc să integreze codul în serviciile și sistemele pe care le utilizează. Astăzi, Naţiunile Unite și Crucea Roșie sunt două dintre organizaţiile care utilizează această aplicaţie în zonele de dezastru, iar Daimler a anunţat deja că va integra tehnologia în sistemul de infotainment al viitoarelor sale vehicule, începând cu Mercedes-Benz A-Class ce va fi lansată în primăvara acestui an. De altfel, Daimler a achiziţionat recent o participaţie de 10% din acţiunile What3words.

Aplicaţii în logistică și curierat

Mai mult de 75% din zonele globale au sisteme de adresare inadecvate și aproximativ 4 miliarde de oameni nu își pot primi coletele, în timp ce companiile de livrări sau magazinele online pierd anual miliarde de dolari. Potenţialele beneficii ale acestei aplicaţii pentru transport și logistică sunt semnificative, în special în zonele greu accesibile.

În Mongolia autorităţile au văzut potenţialul acestui sistem pentru serviciul poștal, iar adresele formate din 3 cuvinte sunt acum un sistem recunoscut la nivel naţional. Serviciile poștale din Nigeria, Djibouti și Coasta de Fildeș urmează și ele să adopte tehnologia, iar furnizorul de servicii logistice Aramex a integrat codul What3words în sistemul său pentru a crește precizia livrărilor în Dubai.

Aramex a efectuat un test în două zone din Dubai, Al Khawaneej și Al Muhaisnah unde nu existau probleme cu adresele, pentru a verifica acurateţea livrărilor utilizând aplicaţia. Patru șoferi Aramex au livrat colete la aceleași 100 de locaţii. Doi dintre aceștia cunoșteau bine zonele și au făcut livrările utilizând adresele poștale, iar ceilalţi doi nu lucraseră niciodată în aceste zone și au utilizat sistemul de adresare What3words. Șoferii care au folosit sistemul traditional au livrat pachetele în 7 ore și 39 de minute și au dat 25 de telefoane către clienţi pentru a le cere indicaţii, în timp ce șoferii care au folosit What3words au efectuat livrările în 4 ore și 28 de minute fără a da un singur telefon pentru a cere indicaţii. Având în vedere dezvoltarea rapidă a comerţului online și competiţia ridicată de pe această piaţă, What3words poate deveni un avantaj concurenţial. Retailerii online pot adăuga adresa din 3 cuvinte folosind o serie de plugin-uri cum ar fi Shopify, Magento, Opencart și Woocommerce pentru a îmbunătăţi procesul de livrare și a răspunde cerinţelelor tot mai exigente ale clienţilor.