Home Automotive 110 miliarde euro, nota de plată pentru industria auto în cazul unui Hard Brexit

110 miliarde euro, nota de plată pentru industria auto în cazul unui Hard Brexit

110 miliarde euro, nota de plată pentru industria auto în cazul unui Hard Brexit

Industria auto din Europa și Marea Britanie au făcut apel pentru urgentarea încheierii acordului de liber schimb, avertizând că un hard Brexit ar genera pierderi de 110 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Cu mai puțin de patru luni înainte de încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, Regatul Unit al Marii Britanii și UE se află într-un impas în ceea ce privește acordul comercial. Imposibilitatea de a ajunge la o înțelegere ar duce la impunerea de taxe vamale. Potrivit reprezentanților a 23 de asociații din industrie, acest lucru ar genera o creșterea a prețului mașinilor și o scădere în cerere, în următorii cinci ani urmând să fie eliminate din  producție 3 milioane de vehicule. Fabricile auto din UE ar înregistra pierderi de 57,7 miliarde euro, iar cele din Marea Britanie 52,8 miliarde euro.

“Aceste cifre arată dezastrul care ar urma unui Brexit fără acord“ a declarat Mike Hawkes, CEO al Societății Britanice a Producătorilor și Comercianților de Vehicule (SMMT).

Un hard Brexit ar duce la aplicarea taxelor impuse de către Organizația Mondială a Comerțului pentru schimburile comerciale de ambele părți ale Canalului Mânecii, ducând o presiune crescută asupra industriei auto, și așa afectată de criza economică generate de pandemia de coronavirus.

  • Taxele de 10% pentru automobile și până la 22% pentru camioane și van-uri ar fi aproape sigur suportate de către cumpărători.

Aceste pierderi s-ar adăuga celor aproape 100 miliarde euro pierdute în valoarea producție de la începutul anului. Înregistrarea de noi vehicule a scăzut cu 38% în UE în prima jumătatea a nului, în timp ce în Marea Britanie vânzările au scăzut cu 49%.

Printre semnatarii declarației se numără SMMT, ACEA, CLEPA și VDA.