Home Intermodal A.P. Moller – Maersk, EBITDA în creștere la 4 miliarde dolari în primul trimestru al anului

A.P. Moller – Maersk, EBITDA în creștere la 4 miliarde dolari în primul trimestru al anului

A.P. Moller – Maersk, EBITDA în creștere la 4 miliarde dolari în primul trimestru al anului

A.P. Moller – Maersk a avut un început de an excepțional de puternic, cu venituri în creștere în cadrul tuturor liniilor de business: transport maritim, servicii portuare sau logistică.

Compania a beneficiat de cererea puternică din piață venită ca urmare a pandemiei și întreruperilor semnificative pe lanțurile de aprovizionare globale.

„A.P. Moller – Maersk a obținut o performanță excepțională în primul trimestru al anului 2021, cu profit record. Creșterea afacerilor și profitabilitatea au fost determinate de cererea solidă pe segmentele de transport maritim, logistică și terminale. Cererea puternică a dus la blocaje și la o lipsă de capacitate și echipamente, ceea ce a dus la majorarea tarifelor de transport la niveluri record”, spune Søren Skou, CEO al A.P. Moller – Maersk. „Rămânem concentrați pe transformarea pe termen lung a A.P. Moller – Maersk, prioritizând cererea clienților pentru logistică integrată. Strategia noastră de integrare a fost validată de un puternic suport pentru clienți în primul trimestru. Pe măsură ce schimbăm conversațiile cu clienții de la tranzacționarea pe termen scurt la a deveni bazată pe valoare pe termen lung, punem bazele pentru o creștere stabilă și ulterioară. ”

În primul trimestru din 2021, EBITDA companiei a crescut la 4 miliarde dolari de la 1,5 miliarde dolari în aceeași perioadă a anului trecut și EBIT la 3,1 miliarde dolari de la 552 milioane dolari în 2020, în timp ce veniturile s-au îmbunătățit cu 30%, până la 12,4 miliarde dolari. Rezultatele reflectă volumele mari, care au crescut cu 5,7%, și creșterile semnificative ale tarifelor de transport de marfă de 35%, dar și prețuri mai scăzute ale combustibilului, ceea ce a dus la un EBITDA pentru divizia de transport mariti de 3,4 miliarde dolari comparativ cu 1,2 miliarde dolari în primul trimestru al anului 2020 și o creștere a veniturilor la 9,5 miliarde dolari de la 7,2 miliarde dolari.

Logistica și serviciile au înregistrat o creștere a veniturilor de 42%, în T1 până la 2 miliarde dolari, în principal determinat de creșterea organică, dar și de creșterea din achizițiile Performance Team și KGH Customs Services. EBITDA a crescut cu 201%, la 205 milioane dolari comparativ cu 68 milioane dolari, iar EBIT a crescut la 139 milioane dolari comparativ cu 29 milioane dolari în același trimestru al anului trecut.

„În general, putem fi foarte mulțumiți de performanța companiei în acest trimestru. Rentabilitatea ridicată a dus la un ROIC de 15,7%, iar fluxul nostru de numerar ne oferă posibilitatea de a investi în continuare în transformarea afacerii, accelerând în același timp partea rămasă a programului de răscumpărare de acțiuni în curs și apoi lansăm un nou, program suplimentar de răscumpărare de acțiuni de aproximativ 5 miliarde dolari în următorii doi ani”, încheie Søren Skou

Estimări pentru 2021

Având în vedere rezultatul din primul trimestru al anului 2021 și așteptările companiei că situația excepțională a pieței va continua până în al patrulea trimestru al anului 2021, orientările pentru întregul an au fost revizuite în sus:

  • EBITDA subiacent în intervalul 13-15 miliarde dolari de la 8,5-10,5 miliarde dolari anterior, comparativ cu 8,3 miliarde dolari în 2020;
  • EBIT subiacent în intervalul 9-11 miliarde dolari față de 4,3-6,3 miliarde dolari, previzionate anterior, comparativ cu 4,2 miliarde dolai în 2020;
  • Flux de numerar de minimum 7 miliarde dolari, comparativ cu peste 3,5 miliarde dolari estimate anterior.

Ca parte a previziunilor pentru anul 2021, AP Moller – Maersk estimează că lipsa echipamentelor și blocajele în lanțurile de aprovizionare globale vor continua până în al patrulea trimestru al anului 2021. Compania se așteaptă ca divizia de transport maritime să crească în concordanță cu cererea globală de containere, care va avansa cu 5-7% în 2021, determinată în principal de volumul exporturilor din China către SUA, cu cea mai mare creștere înregistrată în primul semestru.

Pentru anii 2021-2022, acumularea CAPEX acumulată este de aproximativ 7 miliarde dolari (anterior 4,5-5,5 miliarde dolari).