Home Intermodal Bătălia pe traficul cargo aerian. Ce investiţii pregătesc aeroporturile din România?

Bătălia pe traficul cargo aerian. Ce investiţii pregătesc aeroporturile din România?

Bătălia pe traficul cargo aerian. Ce investiţii pregătesc aeroporturile din România?

Transportul aerian de marfă se confruntă incertitudini în 2024, în parte, din cauza crizelor geopolitice la nivel global, dar și a dinamicii pieţei și evoluţiei economiei, care au dus la o încetinire a consumului și cererii.

Într-o analiză  Intermodal&Logistics, reprezentanţii principalelor aeroporturi din România prezintă principalele estimări pentru acest an, vorbesc despre planurile de dezvoltare și investiţii pentru zona cargo și despre atragerea de noi operatori cargo și volume de marfă. În timp ce unele aeroporturi estimează că traficul de mărfuri ar putea stagna sau chiar scădea cu până la 10% în 2024, faţă de 2023, altele preconizează creșteri de volume manipulate în acest an.

Potrivit reprezentanţilor Aeropor tului Traian Vuia Timișoara, anul acesta va fi dificil pentru transportul de mărfuri pe fondul condiţiilor macroeconomice nefavorabile care deteriorează economia mondială și implicit pe cea naţională şi care afectează negativ traficul cargo aerian. Pe de altă parte, prognoza cargo a Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, pentru anul 2024, estimează o creștere similară a traficului aerian de marfă și poștă, precum cea înregistrată la nivelul anului 2023, când au fost transportate 7.418 tone de mărfuri, în creștere cu 7% faţă de 2022. În perioada 2019-2023, evoluţia traficului de marfă a înregistrat un trend ascendent, astfel că la nivelul anului 2023, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 115%, comparativ cu volumele de marfă aferente anului pre-pandemic 2019.

Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă București, în 2023 au fost transportate, în total, 35.840 de tone cargo, în creștere ușoară faţă de 2022 (35.747 tone), dar în scădere faţă de 2019, anul de dinainte de pandemie (38.606 tone). Pentru 2024, aeroportul estimează o creștere mai mare faţă de 2023 și chiar mai mare faţă de 2019, de aproximativ 39.000 tone cargo. În ceea ce privește cantitatea de marfă îmbarcată și debarcată pe Aeroportul Iaşi, în anul 2023, aceasta a fost de 17,72 de tone, în creștere faţă de 2022 (15,72 tone).

În prezent, Aeroportul Iaşi nu are încheiate parteneriate cu operatori aerieni de marfă, zborurile înregistrate fiind spot.

După nivelul activităţii cargo derulate, 6.640 tone marfă au fost manipulate în anul 2023, Aeroportul Internaţional Timişoara se situează pe locul III la nivel national, după Otopeni și Cluj-Napoca. De altfel, în anul 2023, prin Aeroportul Internţional Timişoara s-a transportat 40,5% din cantitatea de marfă cumulată a tuturor aeroporturilor regionale din România.

Potrivit datelor transmise de Aeroportul din Timișoara, se observă că pe parcursul ultimilor 10 ani traficul cargo a înregistrat o evoluţie preponderent favorabilă, scăderi fiind înregistrate doar în anii 2019 şi 2023. În ultimul an traficul cargo înregistrat pe TSR a consemnat o scădere de 15% raportat la maximul istoric din anul precedent 2022.

„Dacă ne raportăm la traficul înregistrat în ultimul an pre-pandemic 2019, atunci traficul înregistrat în anul 2023 a înregistrat o creştere de 28,5%, iar raportat la primul an al perioadei analizate 2014, traficul din ultimul an este cu 250% mai mare. Conform Airports Council International Europe (ACI) traficul cargo a înregistrat în anul 2023 o scădere de 2,1% raportat la anul 2022, si o scădere de 10% raportat la anul prepandemic 2019”, transmit reprezentanţii aeroportului.

Investiţii în dezvoltarea de infrastructurii

Aeroporturile din România se află într-o perioadă de transformare și dezvoltare semnificativă pentru a face faţă cererii crescute în transportul de mărfuri. În cadrul acestei evoluţii, fiecare aeroport își conturează planuri și își adaptează infrastruc tura existentă pentru a susţine eficient activităţile de cargo și pentru a răspunde cererii în creștere din partea operatorilor logistici și a companiilor de transport.

Aeroportul Internaţional Cluj se angajează într-un proiect amplu de dezvoltare pentru a satisface nevoile tot mai mari ale pieţei de transport cargo din regiune, având în vedere cererea tot mai mare de pe piaţa transportului cargo. Această iniţiativă implică construirea unui terminal cargo dedicat, care să sprijine expansiunea reţelelor operatorilor logistici de marfă și să contribuie la dezvoltarea economică a judeţului Cluj.

Astfel, se urmărește o infrastructură adecvată pentru a susţine fluxurile de marfă în creștere și pentru a facilita tranzacţiile comerciale într-un mod eficient și rapid.

„În acest sens, Aeroportul Internaţional Cluj urmărește în anii în care urmează, dezvoltarea segmentului de transport mărfuri pe cale aeriană prin realizarea unui terminal cargo la aeroport”, potrivit reprezentanţilor Aeroportului Internaţional Cluj.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In