Home Intermodal Capacitatea de transport rutier de marfă, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

Capacitatea de transport rutier de marfă, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

Capacitatea de transport rutier de marfă, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

Capacitatea disponibilă de transport rutier de marfă pe piața europeană continuă să crească, fiind însoțită de o nouă scădere a tarifelor, potrivit celor mai recente date furnizate de Transporeon.

Tendința de creștere a capacității de transport rutier de marfă pe piața europeană pare a se fi stabilizat, în condițiile în care industria continuă să se confrunte cu o economie destul de slabă.Comparativ cu ianuarie 2023, capacitatea de transport rutier a crescut cu 6,3% în februarie anul acesta, însă creşterile mari ale indicelui între T4 şi T1 reprezintă un tipar regulat, arată Transporeon, care mai spune că întreaga capacitate disponibilă pe piața europeană a fost pe o traiectorie ascendentă începând cu luna mai 2022. Cu toate acestea, creşterea de 19% de la an la an nu corespunde modelelor istorice şi indică un scenariu atipic, în principal din cauza volumelor mai mici din piaţă.

Din cauza creșterii continue și treptate a capacității de la jumătatea anului, tarifele pe cursele spot sunt în scădere. După cum arată datele Transporeon, indicele prețurilor spot a scăzut cu 7,5% în februarie 2023 față de ianuarie și cu 10,6% față de anul precedent. Acest indice se află pe un trend descendent din august 2022. O tendință similară se observă și pe partea de tarife contractuale, unde indicele este în scădere din septembrie 2022, deși accentul este mai moderată decât în cazul tarifelor spot, cu o rată cuprinsă între -0,2% și -0,5%.

Cu toate acestea, de la un an la altul, indicele prețurilor contractuale a crescut cu 10,4%. „Acest lucru arată că, pentru expeditori, este mai bine să își diversifice strategia de tarifare și să își optimizeze achizițiile de mărfuri prin selectarea diferitelor tipuri de contracte, astfel încât să poată profita de prețurile mai mici de pe piața spot”, arată sursa citată.