Home Intermodal Cererile de compensare pentru combustibil: când se depun și care este procedura?

Cererile de compensare pentru combustibil: când se depun și care este procedura?

Cererile de compensare pentru combustibil: când se depun și care este procedura?

Autoritatea Rutieră Română (ARR) anunță că începând de pe 27 iunie 2022 va pune la dispoziția operatorilor de transport sistemul informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat, în vederea depunerii cererilor de compensare pentru combustibil si a documentelor însoţitoare.

Autoritatea Rutieră Română le recomandă transportatorilor să consulte în prealabil H.G nr 667/2022 privind instituirea unei scheme de stat pentru compensarea prețului la combustibil, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, precum și modificarea anexei 2 la H.G 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transportului și Infrastructurii.

Pentru eficientizarea procedurilor și încadrarea în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare (HG nr.667/2022), calendarul de înregistrare şi depunere a cererilor, comunicat de către ARR este următorul:

  • 27 iunie-1 iulie: înregistrarea în aplicaţie prin crearea conturilor de acces;
  • 1-15 iulie: depunerea cererilor de compensare pentru trimestrul al doilea din 2022;
  • 1-15 octombrie: depunerea cererilor de compensare pentru trimestrul al treilea din 2022;
  • 1 octombrie-1 decembrie: depunerea cererilor de compensare pentru trimestrul al patrulea din 2022.

ARR atenționează că depunerea cererilor se realizează strict prin sistemul informatizat şi doar în termenele anunţate. Ulterior datelor limită de depunere, sistemul informatic nu va permite depunerea altor cereri sau documente.

 

În plus, transportatorii sunt îndemnați să își ia toate măsurile necesare pentru a asigura semnarea electronică a cererilor de compensare, la momentul depunerii acestora.

Conturile de acces asociate ultimei scheme de ajutor de stat instituită prin H.G 549/2018 nu vor mai fi valabile. Astfel, este necesară completarea formularului de înregistrare de către toți operatorii de transport ce urmează să depună cereri de compensare a creșterii prețului la combustibil.