Home Industrial Doi mari producători de oțel lucrează cu Portul Rotterdam pentru configurarea lanțurilor de aprovizionare pentru hidrogen

Doi mari producători de oțel lucrează cu Portul Rotterdam pentru configurarea lanțurilor de aprovizionare pentru hidrogen

Doi mari producători de oțel lucrează cu Portul Rotterdam pentru configurarea lanțurilor de aprovizionare pentru hidrogen

thyssenkrupp Steel și HKM, o subsidiară a thyssenkrupp Steel Europe AG, Salzgitter Mannesmann GmbH and Vallourec Tubes S.A.S, doi mari producători de oțel germani și Portul Rotterdam lucrează împreună pentru organizarea de lanțuri de aprovizionare internaționale pentru hidrogen.

Ca urmare a tranziției către producția de oțel neutră din punct de vedere climatic, thyssenkrupp Steel și HKM vor avea nevoie de mari cantități de hidrogen pentru a putea produce oțel fără utilizarea cărbunelui. Deja de câteva decenii, cele două companii importă cărbuni, minereuri de fier și alte materii prime prin propriul terminal din Rotterdam și folosind barjele și transportul pe calea ferată le transportă către furnalele din Duisburg.

Partenerii proiectului vor explora oportunitățile de import ale hidrogenului prin portul Rotterdam, dar și un posibil coridor de conducte între Rotterdam și fabricile thyssenkrupp Steel și HKM din Duisburg. Acest parteneriat poate servi ca exemplu de bune practici pentru alte inițiative în acest domeniu și urmărește să susțină inițiative deja existente și proiecte în care partenerii sunt implicați. Portul Rotterdam deja analizează importul de hidrogen din mai multe țări și regiuni din întreaga lume. Hidrogenul verde este o alternativă sustenabilă la cărbune, petrol și gaze naturale. Importurile masive de hidrogen sunt necesare dacă Europa și Germania vor să reducă emisiile de CO2 și să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050, menținându-și în același timp industria puternică.

De asemenea, portul Rotterdam construiește un sistem de transport și depozitare a carbonului, Porthos, acesta fiind luat în considerare ca site de depozitare a CO2 pentru producția de “hidrogen albastru” în cadrul proiectului “H2morrow steel”, unde thyssenkrupp Steel este partener.

Cei trei parteneri sunt de părere că este nevoie de o nouă infrastructură transfrontalieră pentru a sprijini tranziția energetică, fiind necesare în speciale noi structuri de conducte. O cerere solidă de hidrogen din partea industriei oțelului ca alternativă la cărbune și ca opțiune de stocare a CO2 poate reprezenta un stimulant pentru realizarea acestei infrastructuri. Cooperarea între cel mai mare port al Europei, Rotterdam și cel mai mare site de producție oțel, Duisburg, poate avea un efect important pentru stabilirea lanțurilor de aprovizionare pentru tranziția energetică și construcția unui important cluster industrial și logistic sustenabil la nivel european.