Home Intermodal Grevă în portul Felixstowe din Marea Britanie: lanțurile de aprovizionare din Europa amenințate din nou

Grevă în portul Felixstowe din Marea Britanie: lanțurile de aprovizionare din Europa amenințate din nou

Grevă în portul Felixstowe din Marea Britanie: lanțurile de aprovizionare din Europa amenințate din nou

Lucrătorii portuari din Felixstowe, cel mai mare port de containere din Marea Britanie, au declanșat duminică, 21 august, prima grevă din ultimii 30 de ani.

Aproximativ 1.900 de membri ai sindicatului Unite din Felixstowe au declanșat un conflict de muncă de 8 zile fiind nemulțumiți de măririle salariale acordate. Membrii sindicatului au respins oferta de 7% făcută de Felixstowe Dock și compania feroviară, plus o primă de 500 de lire sterline, precizând că oferta nu acoperă rata inflației.

„Recunoaștem că sunt vremuri dificile, dar, într-o economie care încetinește, credem că oferta companiei, reprezentând o creștere de 8% în medie în anul curent și aproape 10% pentru lucrătorii cu salarii mai mici, este corectă”, au declarat reprezentanții Portului Felixstowe.

De cealaltă parte, secretarul-general al sindicatului Unite, Sharon Graham, citată de BBC a declarat că Felixstowe Docks și compania-mamă sunt extrem de profitabile și pun profiturile înaintea bunăstării lucrătorilor, cărora nu le oferă salarii decente.

Aproximativ 2.550 de persoane lucrează în portul Felixstowe – cel mai aglomerat port al țării, gestionând aproximativ 48% din comerțul containerizat de marfă din Marea Britanie. Printre protestatari se află operatorii de macara, operatorii de mașini și cei care încarcă și descarcă navele.

Pierderi de 800 milioane dolari

Greva din Felixstowe va avea efecte în lanț la nivelul lanțurilor de aprovizionare din Europa. Este de așteptat ca schimburile comerciale să fie perturbate, navele să înregistreze întârzieri și să fie redirecționate în alte porturi.

Potrivit companiei de tehnologie IQAX, 33 de nave sunt afectate deja de conflictul de muncă declanșat pe 21 august.

Potrivit unei analize a Russell Group greva va duce la pierderi ale schimburilor comerciale de 800 milioane de dolari.

Liniile maritime rerutează deja serviciile către alte porturi din Marea Britanie și Europa. Maersk a anunțat că va omite trei servicii în portul Felixstowe, marfa fiind descărcată în alte porturi, în unele cazuri urmând să fie aduse în Felixstowe din terminalele europene cu nave feeder odată cu încheierea grevei. De asemenea și Cosco și-a anunțat clienții că va omite portul Felixstowe în această săptămână.

Potrivit platformei digitale Flexport, ar fi nevoie de 24 de zile pentru a decongestiona portul Felixstowe după încheierea grevei.