Home Intermodal Investiție record de 31 de miliarde de euro, pentru conectarea Europei

Investiție record de 31 de miliarde de euro, pentru conectarea Europei

Investiție record de 31 de miliarde de euro, pentru conectarea Europei

Comisia Europeană a făcut public un plan de investiții în valoare de 13,1 miliarde de euro, care va cuprinde 276 de proiecte de transport, selectate de Mecanismul de Conectare a Europei (CEF).

Planul va atrage ulterior investiții publice și confinanțări private în valoare totală de 28,8 miliarde de euro, care vor aduce beneficii semnificative economiei europene, prin crearea unor condiții favorabile de creștere și de noi locuri de muncă.

„Sunt onorată să anunț demararea celui mai mare plan de investiții realizat vreodată pentru sectorul de transport, în Uniunea Europeană. Implementarea rețelei  TEN-T va contribui la crearea a peste 10 milioane de locuri de muncă și va determina o creștere de 1,8% a PIB-ului Europei, până în 2030”, a declarat Violeta Bulc, Comisarul European pentru Transporturi.

Proiectele selectate sunt localizate în centrul rețelei TEN-T, printre beneficiari numărându-se Rail Baltica (care va lega Finlanda, țările baltice și Polonia); tunelul Branner Base care va trece prin Alpi; canalul Seine-Escaut din Franța; Podul Caland din Olanda și legătura Fehmarn Belt dintre Germania și Danemarca.

Lansat pentru propuneri în 2014, proiectul  elaborat de Mecanismul de Conectare a Europei a generat un interes fără precedent, Comisia Europeană primind nu mai puțin de 700 de aplicații, precum și cereri de finanțare în valoare de 36 de miliarde de euro, de trei ori mai mari decât suma pusă la dispoziție de oficialii europeni.

Decizia finală privind acordarea finanțărilor va fi luată pe 10 iulie, urmând ca contractele să fie semnate împreună cu beneficiarii proiectelor, în cea de-a doua jumătate a acestui an.