Home Logistics Green Logistics Marian Pavel, Rezolv Energy: Achiziţionarea energiei regenerabile nu se referă doar la reducerea emisiilor – beneficiile în materie de sustenabilitate pot fi mult mai mari

Marian Pavel, Rezolv Energy: Achiziţionarea energiei regenerabile nu se referă doar la reducerea emisiilor – beneficiile în materie de sustenabilitate pot fi mult mai mari

Marian Pavel, Rezolv Energy: Achiziţionarea energiei regenerabile nu se referă doar la reducerea emisiilor – beneficiile în materie de sustenabilitate pot fi mult mai mari

Compania Rezolv Energy a fost lansată în 2022 pentru a accelera tranziţia energetică în Europa de Sud-Est. Compania are deja peste 2 GW în curs de pregătire pentru construcţie, incluzând proiectul Dama Solar din vestul României, care va fi cel mai mare proiect solar din Europa odată ce va fi operaţional.

De asemenea, Rezolv are în construcţie peste 1 GW de energie eoliană în România, prin două proiecte pe care le dezvoltă în parteneriat cu Low Carbon. Energia produsă de aceste proiecte va fi vândută companiilor prin acorduri de achiziţie de energie pe termen lung (PPA-uri).

Într-un interviu pentru Intermodal & Logistics, Marian Pavel, General Manager România al Rezolv, explică de ce compania intenţionează să stabilească standardul în materie de dezvoltare responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în Europa de Sud-Est.

Intermodal&Logistics: Energia produsă de proiectele Rezolv va fi vândută direct companiilor. Sunt companiile de transport și logistică un domeniu important pe care îl vizaţi?

 Marian Pavel: Sigur că da. În întreaga Europă, companiile de transport au semnat până în prezent PPA-uri pentru 1,7 GW de energie regenerabilă. Acest lucru plasează sectorul transporturilor pe locul 4, imediat după industria IT&C, industria grea și cea de telecomunicaţii – deci este o parte semnificativă a pieţei generale.

Dacă privești lista companiilor de top din Europa pentru PPA-uri, vei observa că există 3 companii de transport în primele 30: Deutsche Bahn, Netherlands Railways și SNCF Energie.

Încă nu există companii de logistică, dar există un interes semnificativ din partea industriei de logistică pentru achiziţionarea de energie curată.

Intermodal&Logistics: Cum este motivat interesul din partea companiilor de logistică?

Marian Pavel: Interesul lor este strâns legat de presiunea din partea propriilor clienţi. Există un număr mare de companii multinaţionale cu o prezenţă semnificativă în Europa de Sud-Est, multe dintre acestea având obiective de neutralitate carbonică sau de zero net pentru întregul lanţ de aprovizionare – inclusiv Domeniul de aplicare 3 (Scope 3), precum și Domeniile de aplicare 1 și 2 (Scope 1 și 2).

Emisiile Domeniului 3 reprezintă 80% din impactul total asupra mediului pentru multe companii mari, așa că este un punct important pentru ele – și, prin urmare, și pentru partenerii lor logistici.

Intermodal&Logistics: Rezolv a declarat că își dorește să stabilească standardul în materie de dezvoltare responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această green logistics mai / iunie 2024 21 regiune. De ce este acest lucru atât de important pentru dumneavoastră?

 Marian Pavel: Există trei motive esenţiale. În primul rând este important din punct de vedere comercial deoarece clienţii noștri sunt, de obicei, interesaţi nu numai de reducera emisiilor. Ei doresc ca proiectele pe care le sprijină să răspundă nevoilor comunităţilor locale și să aibă un impact pozitiv asupra biodiversităţii.

Din acest motiv, strategia noastră de sustenabilitate – care se bazează pe cele mai bune practici din industrie și respectă standardele internaţionale – reprezintă un argument puternic de vânzare. În multe domenii, standardele pe care le urmăm depășesc cu mult cerinţele stabilite prin lege în România.

Al doilea motiv se leagă de necesităţile operaţionale, pentru că fără sprijinul comunităţilor care locuiesc în apropierea siturilor noastre, nu am putea construi și opera proiectele cu succes. Prin urmare, trebuie să creăm valoare comună și să ne asigurăm că lăsăm o moștenire pozitivă – atât pentru generaţiile actuale, cât și pentru cele viitoare. Al treilea motiv este legat de scopul nostru fundamental, acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor.

La nivel macro, dezvoltarea energiei eoliene și solare va îmbunătăţi calitatea aerului, care rămâne unul dintre factorii principali în provocarea unor boli și a deceselor premature în această regiune – și care este în primul rând rezultatul arderii combustibililor fosili. La nivel local, lucrăm cu stakeholderi locali pentru a crea oportunităţi și a îmbunătăţi nivelul de trai al locuitorilor din zonă.

Intermodal&Logistics: Puteţi oferi câteva exemple concrete ale abordării dumneavoastră privind sustenabilitatea?

Marian Pavel: Sigur. Un exemplu este proiectul Dama Solar din judeţul Arad. Acest proiect va crea cel puţin 500 de locuri de muncă noi în următorii trei ani, iar noi vom avea un program de training menit să ofere competenţe transferabile angajaţilor care fac tranziţia din industria combustibililor fosili. De asemenea, vom atrage mai multe femei în industrie.

Pe lângă rolurile de ingineri, vom avea nevoie de o echipă mare pentru lucrările de asamblare ușoară – care sunt potrivite pentru atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei, în regim fulltime, dar și part-time. Biodiversitatatea este, de asemenea, o prioritate pentru noi. Pământul a fost supracultivat în trecut, deci este de calitate slabă din perspectivă agricolă și are o valoare ecologică limitată.

Ne dorim să o transformăm din nou în pășune, cu ajutorul oilor care să gestioneze vegetaţia prin păscut. De asemenea, vrem să includem apicultura și alte măsuri pentru a crește biodiversitatea.

Intermodal&Logistics: Ce mesaj aţi transmite unei companii de transport sau logistică din SEE care ia în considerare trecerea la energie curată?

 Marian Pavel: Să ia legătura cu noi! Rezolv dispune de o echipă de experţi care sunt aici pentru a ajuta companiile să înţeleagă ce opţiuni sunt disponibile pentru ele și să le ghideze pe tot parcursul procesului, de la început până la sfârșit.