Home Hi-tech Nu mai găsești iPhone 13 Pro Max pe stoc? Apple se confruntă cu probleme de aprovizonare

Nu mai găsești iPhone 13 Pro Max pe stoc? Apple se confruntă cu probleme de aprovizonare

Nu mai găsești iPhone 13 Pro Max pe stoc? Apple se confruntă cu probleme de aprovizonare

iPhone 13 Pro Max, unul dintre cele mai dorite telefoane mobile ale momentului, se găsește tot mai greu în stocul retailerilor electro-IT și foarte probabil vei fi nevoit să îl pre-comanzi și să îl aștepți o perioadă.

Apple, producătorul iPhone 13 Pro Max se confruntă cu probleme de aprovizionare cu componente pentru fabricarea produselor sale. Mai exact, jumătate dintre cei mai importanți 200 de furnizori ai Apple sunt localizați în zone din China aflate în carantină, conform unei analize a Nikkei Asia și și-au suspendat sau, dacă situația mai persistă, își vor suspenda producția.

Peste 70 de companii dețin fabrici în provincial Jiangsu și furnizează direct componente gigantului american, potrivit unei analize a celei mai recente liste a furnizorilor Apple. Cele mai multe dintre unitățile de producție ale furnizorilor Apple se află în Kunshan și Suzhou, două orașe vecine cu Shanghai. Alți aproximativ 30 de furnizori ai Apple au fabrici amplasate chiar în Shanghai, epicentrul infectărilor cu Covid-19 în China, intrat deja în cea de-a cicea săptămână de carantină.

Acești furnizori aprovizionează cu componente – ecrane, baterii, componente acustice, plăci de circuite, componente termice companii precum Pegatron, una dintre cele mai mari fabrici unde se asamblează iPhone, inclusiv iPhone 13 Pro Max sau Compal Electronics, unde se asamblează tabletele iPad.

Apple publică anual lista furnizorilor și acoperă aproximativ 98% dintre achizițiile Apple de materiale, componente, unități de producție și asamblare a produselor sale. Ediția din 2021 subliniază rolul tot mai important pe care Shanghai îl joacă în lanțurile de aprovizionare ale giganților tech sau din industria auto. Iar mulți dintre acești furnizori nu aprovizionează doar Aplle, ci și giganți din industria tech la nivel global sau local precum Google, Microsoft, Intel, Huawei, Xiaomi sau Oppo.

Foxconn, unul dintre cei mai importanți furnizori Apple a anunțat luni, 25 aprilie, că stopează temporar operațiunile la două dintre fabricile sale din orașul Kunshan – Dianfa și Fuhong, după ce au fost identificate noi cazuri de Covid-19.

Politica zero-covid a Chinei: implicații și costuri uriașe pentru industria tech

Voci din industrie au avertizat că lockdownurile prelungite ar putea supune creșterea economică a Chinei, dar și industriile auto și tech unor riscuri ridicate. Recent, un reprezentant al Huawei avertiza că vor fi “pierderi masive” pentru industria auto și cea tech dacă în Shanghai și în vecinătate carantina impusă nu va fi relaxată până în mai.

Deja guvernele locale din Shanghai și Suzhou au pus deja pe o așa-numită listă alba a companiilor care își pot relua activitățile de producție și logistice sute de furnizori de componente electronice, auto și medicale.

Cu toate acestea, politica zero-covid practicată de guvernul de la Beijing provoacă îngrijorare în rândul companiilor cu unități de producție în regiune, revenirea la normal a operațiunilor putând dura până la câteva luni.

Luni pe care producători de electronice nu le au, căci mai și iunie sunt luni critice pentru aceștia.

“Dacă producția nu se reia la timp pentru ca bunurile să poată fi expediate pe cale maritimă, există o mare șansă ca acestea să rateze sezonul de vânzări pentru Crăciun și sărbătorile de iarnă în Europa și SUA, ca urmare a congestiei din porturi. Cealaltă variantă ar fi să fie expediate pe cale aeriană, dar este mult mai scump,” declara un reprezentant al unui furnizor cheie al HP citat de Nikkei Asia.