Home Hi-tech Pe o piaţă matură, Viasat Systems vine cu soluţii personalizate

Pe o piaţă matură, Viasat Systems vine cu soluţii personalizate

Pe o piaţă matură, Viasat Systems vine cu soluţii personalizate

Presiunea financiară de a reduce costurile de transport, grija tot mai crescută faţă de confortul șoferului și siguranţa mărfurilor transportate au determinat dezvoltarea pieţei de sisteme telematice pentru transport.

Pe piaţa autohtonă noile reglementări din domeniul asigurărilor și creșterea primei de asigurare au impulsionat în 2016 cererea de sisteme telematice pentru segmentul transporturilor de marfă. “Utilizarea acestor sisteme permite evaluarea corectă a șoferului și distribuirea costurilor pentru asigurare proporţional cu profilul șoferului. Soluţia este una transparentă pentru clientul asigurat care poate să-și vadă scorul înregistrat în orice moment (într-o aplicaţie disponibilă pe telefon) și poate să-și îmbunătaţească până la finalul contractului stilul de condus, astfel încât să beneficieze de reducerea oferită de asigurator. Asiguratorul, la rândul lui va putea să-și sorteze clienţii și să-și calculeze corect costurile în raport cu veniturile” declară Cati Mocanu, General Manager Viasat Systems.

Viasat Systems există ca soluţie telematică în România de peste 15 ani, iniţial făcând obiectul unui departament specializat în cadrul companiei Cefin. Din 2016 a devenit entitate independentă sub numele Cefin Systems Romania. “Din mai 2015 am devenit parteneri ai grupului Viasat Italia, ca urmarea a unei colaborări anterioare de aproximativ 10 ani, timp în care Viasat a fost furnizorul nostru de echipamente GPS. Acest parteneriat a creat un mare avantaj pentru Viasat Systems în România datorită investiţiilor care s-au făcut pentru creșterea echipei, a volumului de vânzări și implicit a cifrei de afaceri.” Compania are în portofoliul său o serie de soluţii de telematică dedicate managementului flotelor auto prin GPS – ViaTrack, produse telematice dedicate companiilor de asigurări – ViaAsig și ceasuri GPS – ViaWatch.

Poziţionare diferită pe o piaţă matură

“Din punctul nostru de vedere, piaţa românească de telematică este o piaţă matură. Competiţia este serioasă, cu cel puţin 7 jucători consacrati dar și foarte multe companii de profil noi, tocmai ca urmare a interesului crescut pentru acest tip de soluţii. Majoritatea acestora oferă în special soluţii basic la preţuri reduse, ceea ce le-a adus cotă de piaţă foarte bună” explică general manager-ul Viasat Systems. În acest context, compania s-a poziţionat diferit pe piaţă, axându-se pe produse customizate și servicii adiacente serviciilor GPS, având ca principal obiectiv dezvoltarea sistemelor în cadrul companiilor mari și mai puţin creșterea numărului de unităţi echipate. În România, Viasat Systems are un portofoliu de aproximativ 150 de clienţi printre care se numără CRH (fostul Lafarge, 2006), Polaris (2006), Aquila (2006), Smart Vending (2006), Step One (2007), Titan Machinery (2008), Iridex (2009), Tenaris (2009), Eurosiloz (2010), Sucpi sau Viotrans, totalizând număr de aproximativ 4.000 de unităţi echipate. De asemenea, începând din acest an, sistemele Viasat vor echipa camioanele Ford în România. Soluţia pentru camioanele Ford este o soluţie avansată , oferindu-le proprietarilor acestora acces la informaţii precum: localizare, date de funcţionare a motorului de la linia CAN (consum ars la injectoare, regim de funcţionare a motorului, nivel de combustibil in rezervor, stil de conducere șofer), monitorizare sirocco și funcţie de blocare motor pentru cazuri de furt. Aplicaţia permite integrarea cu alte sisteme ERP ale clientului la cerere.

Gamă largă de produse, soluţii customizate, oferte flexibile de finanţate

În principal, Viasat Systems oferă soluţii de management de flotă customizate pe diferite industrii: distribuţie, transport intern și internaţional, vânzări, servicii, curăţenie stradală, security. Specificul soluţiei de fleet management ViaTrack constă în furnizarea de date sintetice în rapoarte automatei customizate pentru fiecare client, rapoarte care pleacă direct către adresele de e-mail ale clientului. În același timp, în portofoliu există și soluţii integrate cu programele de lucru ale clientului, oferind posibilitatea de a folosi datele GPS în mai multe aplicaţii, servicii ale clientului. “Cea mai importantă dezvoltare în acest sens o avem cu CRH pentru care am dezvoltat un modul de rutare pentru dispecerat, care permite dispecerilor să aloce mașini la încărcare în funcţie de disponibilitatea mașinilor. Sistemul ia în calcul mașinile libere, timpul de conducere al șoferului conform normelor, kilometrii parcurși lunar pentru respectarea numărului de kilometri agreaţi contractual” spune Cati Mocanu. În domeniul security, soluţiile Viasat au evoluat constant, know-how-ul specialiștilor săi facilitându-le clienţilor autorizarea pentru obţinerea gradului de securitate TAPA, cel mai înalt grad de securitate necesar pentru transportul de marfă cu valoare ridicată. “Noutatea în portofoliul nostru, apărută odată cu parteneriatul Viasat Group, o reprezintă produsul telematic dedicat firmelor de asigurări. În Italia, Viasat este lider de piaţă în domeniul asigurărilor (se vând 20.000 unităţi lunar), având un produs dezvoltat special pentru acest domeniu. Echipamentul GPS este conceput special pentru detectarea incidentelor în trafic și pentru evaluarea profilului șoferului. Acest lucru permite asiguratorilor să configureze poliţa corect, exact pentru profilul șoferului.” Principalele avantaje ale serviciului Via Asig pentru companiile cu flote auto sunt reducerea costurilor cu asigurările, îmbunătăţirea stilului de conducere a șoferului și implicit reducerea costurilor de întreţinere a mașinilor.