Home Logistics Depozitare Pellegrino – sistemul seismic ce reduce efectele unui cutremur în depozitele logistice și hypermarketuri

Pellegrino – sistemul seismic ce reduce efectele unui cutremur în depozitele logistice și hypermarketuri

Pellegrino – sistemul seismic ce reduce efectele unui cutremur în depozitele logistice și hypermarketuri

România este o ţară cu risc seismic major, unde zilnic au loc câteva fenomene. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), în 2020, de exemplu, în România au avut loc 1.096 de evenimente seismice localizate (cutremure tectonice și explozii), concentrate în zona Vrancea, dar și în zona Sinaia sau Vaslui, regiuni recunoscute pentru riscul seimic moderat.

Deși acest risc este unul cunoscut, foarte puține companii din România par să îl ia în calcul atunci când își fac strategia de management și răspuns la risc, spune Mircea Ionică, Director General Baibia Kind, companie care de peste 25 de ani furnizează pe piaţa locală soluţii și echipamente de rafturi și mobilier pentru depozite, arhive, spaţii industriale și magazine. Problema, spune acesta, nu este că nu avem legislaţie, aceasta există, doar că nu este aplicată și luată în seamă, pentru că ar însemna costuri în plus pentru retaileri, producători, operatori logistici.

În legislaţia locală avem atât Ordinul 393/2015 emis de Ministerul Dezvoltării privind aprobarea reglementării tehnice „Ghid pentru calculul și proiectarea la acţiunea seismică a structurilor metalice de tip rafturi pentru prezentare și depozitare în spaţii comerciale”,cât și normativul P100-1/2013 cu caracter de lege, care definește rafturile de depozitare componente nestructurale ale unei clădiri. Rafturile practic ar trebui să urmeze aceiași pași de proiectare ca ai unei clădiri normale, cu excepţia obţinerii avizului de construcţie. La nivel european există norma europeană 16681, un ghid de proiectare pentru rafturile amplasate în zone seismice, care creează un cadru legal și oferă indicaţii cu privire la proiectarea sistemelor de rafturi în aceste zone,” declară acesta. Totuși, chiar dacă toate aceste legi există și teoretic, companiile ar trebui să respecte prevederile acestora și să ia măsuri pentru a minimiza riscurile în cazul unui cutremur, principalul dintre acestea, enunţat și în normativul P100-1/2013 fiind evitarea de pierderi de vieţi omenești și rănirea celor aflaţi în interiorul și exteriorul clădirii, atâta timp cât nu există consecinţe, nu există nici proactivitate, cu unele excepţii. “Conform legii, răspunderea este a utilizatorului, nici măcar a noastră ca și furnizori de sisteme nu mai este. Utilizatorul poate alege rafturi calculate seismic, care au într-adevăr un cost mai ridicat decât cele convenţionale. Însă chiar dacă în cadrul licitaţiilor se cer oferte pentru astfel de rafturi, în final alegerea se bazează tot pe preţ. De asemenea, utilizatorii au la dispoziţie varianta ranforsării rafturilor existente, însă este o soluţie în general evitată pentru că îngreunează logistica, limitând accesul pe o parte a raftului. O a treia variantă, pe care o propunem noi este instalarea de izolatori de bază, o soluţie amintită chiar și de norma europeană 16681, unde se precizează că în cazul folosirii de izolatori de bază, reglementările normei nu se mai aplică. De ce? Pentru că reduc acea mișcare a raftului mai ales la înălţimi mari și preîntâmpină căderea mărfii de pe raft, drept pentru care nici raftul nu mai trebuie ranforsat atât de tare sau cu tot felul de contr-vântuiri pentru că nu sunt necesare. Problema cea mai mare este cea a căderii mărfii de pe raft și a rănirii oamenilor din jur, nu a ruperii efective a raftului. Raftul dacă este bine calculate la greutăţile pe care trebuie să le susţină, este suficient de puternic și de bine gândit cât să nu păţească nimic,” spune Mircea Ionică.

Astfel, potrivit acestuia, indiferent de cât de mare este cutremurul, prin izolarea bazei se asigură o ferestră de timp de cel puţin 30 de secunde până când marfa începe să cadă de pe raft, timp în care orice operator are timp să evacueze, cu condiţia să aibă un scenariu bine-pus la punct pentru acest caz.

Tehnologie unică, rezultate dovedite

Sistemul de izolare seismică a bazei Pellegrino, al cărui importator oficial în România este Baibia Kind, reprezintă o soluţie disponibilă în România din 2016, însă abia acum începe să fie de interes pentru companiile autohtone. Sistemul seismic Pellegrino este proiectat să reziste unui cutremur cu 25% mai intens decât cutremurele Northridge sau Loma Prieta, care au atins magnitudine de 6,7 și 6,9 pe scara Richter, declară reprezentanţii companiei Ridg -U- Rak, producătorul acestui sistem. Pellegrino, un sistem foarte popular în California, SUA, aplică o tehnologie dovedită de izolare a bazei, prin care un izolator este poziţionat între coloanele raftului și ancorat în pardoseală folosindu-se procedurile standard de instalare. Acesta permite culisarea cadrelor verticale in timpul unui eveniment seismic, reducând efectul forţelor terestre violente exercitate asupra rafturilor în timpul unui cutremur.  În plus, sistemul nu obstrucţionează operaţiunile zilnice din depozite, hale de producţie sau magazine, nu    împiedică încărcarea sau descărcarea rafturilor, poste fi mutat cu ușurinţă atunci când se modifică layout-ul depozitului sau magazinului, iar investiţia se realizează o singură dată. Ca un beneficiu suplimentar, sistemele de rafturi protejate cu izolatorii de bază Pellegrino, sunt mai puţin expuse riscului și deteriorărilor cauzate de impactul frontal cu furcile stivuitoarelor. Chiar dacă preţul unui astfel de sistem poate să pară= mare în comparaţie cu preţul raftului în sine, izolatorii de bază reprezintă pe departe soluţia cea mai accesibilă pentru retaileri, producători și operatorii logistici de a-și menţine angajaţii și clienţii în siguranţă.

Simulări de cutremur

Ridg-U-Rak a efectuat mai mult de 100 de simulări de cutremur cu diferite sarcini, configuraţii de produse și aranjamente de bază pe durata a cinci săptămâni în Laboratorul de Simulare a Cutremurelor pentru Inginerie structurală, situat la Universitatea de Stat din New York, Buffalo. Acest laborator de clasă mondială găzduiește unele dintre cele mai sofisticate echipamente seismice din lume disponibile pentru testare structurală. Aceste teste au fost efectuate pe una din cele două mese de 7 pe 7 metri, care funcţionează tridimensional, pentru a replica cât mai bine cutremurele din lumea reală.